Gönderen Konu: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey  (Okunma sayısı 6995 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cömert ÖZEN

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 101
  • Thanked: 329 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Evet arkadaşlar , bugün arazide kullandığımız Pmr telsiz , fener , gps gibi ekipmanların enerji kaynakları  hakkında bir kaç bilgimi paylaşmak istiyorum ve birilerinin işine yarabileceğini umuyorum

Kalem Piiler : Aslında yıllardır elimizin altındaki küçük elektrikli aletlerde kullanmaya aşina olduğumuz için çokta detaylı bilgi vermeninde fazla manası yok. İçinde elektrik akımı oluşturacak çeşitli kimyasallar olduğu ve tek kullanımlık olanlarının 1.5 Volt , şarjlı olanların ise 1.2 Volt akım verdiği , kalem piller AA şeklinde  İnce kumanda pili diye tabir edilen pillerin ise AAA şeklinde belirtildiği, zaten hepimizin malumudur.  Pek bilinmeyen ise bu pillerin raf ömürleri ve ideal şarjın nasıl yapılabileceği.

 Ambalajlı haldeyken veya hiç kullanılmadığı halde pil neden zayıflar ve biter ?

 Bunun sebebi içinde akım oluşturacak  kimyasallar arasında , hidrojen gazının zamanla boşalarak  kimyasallar arasında oluşan köprünün zayıflaması veya tamemen kopmasıdır. Tek kullanımlık bir pilin içindeki hidrojen gazının tamamen bitmesi dolasıyla pilin ölmesi  ortalama 5 yıl sürüyor arkadaşlar.

 Yani pil yeni, üretim ise tam randımanlıdır. Ancak satıcıların ticari satış mantığından yani eldeki bitmeden yeni pil sipariş etmemesinden dolayı ülkemizde raflarda bulunabilecek en yeni pil şu an itibarıyla  2015 üretimidir. Rafta kalma ömrü uzadıkça alınacak randıman azalacağı için satıcılar rafta uzun süre kalan pilin satış ücretini ucuzlatır ki , alanda kısa bir süresi onra bittiği için şikayet etmesin. Buradan alınan piller genelde uzaktan kumandalarda kullanıldığı için ve bu kumanlarda gün için 24 saat çalışır vaziyette olmadığı için alınan pil bu şekilde uzun süre çalışabiliyor.

 1 milyoncu tabir edilen yerlerden tedarik edilecek pillerin ucuz ama hemen bitmesi sebebide aşaığı yukarı budur. Dolayısıyla arazide hayat kurtarabilecek telsiz , gps fener vs vs gibi ekipmanlarda kullanılacak pillerin , bu tür yerlerden tedarik edilmemesi , bulunabilecek en kaliteli pillerin tercih edilmesi mantıklı olur.

1 adet kalem pilin içindeki kimyasalın 4 X 4 metrelik bir toprağı kullanılamaz hale getirmesinide gözönüne alırsak , ve hem daim bu tarz bir pilin kullanım ihtiyacı var ise , satın alma bedelleri yüksek görünse de , şarjlı pil kullanılması uzun vadede daha mantıklıdır arkadaşlar.

Sanyo  firması , hidrojen boşalması olayına radikal bir çözüm bularak Eneloop diye anılan şarjlı bir pil türü geliştirdi. Bu pil 5 yıl boyunca hiç kullanılmazsa dahi şarjının % 70 ‘ni koruyabiliyor. Yani yıllarca şarj edilmese dahi  halinde bu pil türü, ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır.
Geçen sene Fujiitsu firması , sanyo firmasını satın aldığı için bu tür eneleoop tarı pilleri,  piyasada fujiitsu markası altında bulunabiliyorsunuz arkadaşlar.

.

Yeri gelmişken belirtmek lazım. Şarjı C boy ( orta boy ) veya D boy ( Büyük boy ) pil  bulabilmek oldukça zorlaştığı ve bulunabilen pillerinde fiyatlarının , satıcıdan satıcıya oldukça değişken ve oldukça saçma rakamlarda satıldığınıda gözönüne alırsak , bir kalem pili , uygun boyda adaptörle , orta boy veya büyük boy pil gibide kullanabilmek mümkündür.




18650 Mediafire Piller :  18 MM çap ve 650 MM boyunda üretilirler. Eskiden lap top veya notebook bataryaları bu pillerden yapılırdı.ancak teknolojinin hızlı ilerlemesi ve insanların daha ince ve hafif bilgisayarlar istemeleri sonucu bu piller talep görmezken , insanların işine oldukça yarayan yeni bir kullanım alanı ortaya çıktı. Çok güçlü el fenerleri ve powerbank’ler .

Öncelikle en büyük hokkabazlık bu pillerdedir arkadaşlar. Çinliler iyice çoşarak üzerlerine kapasite değeri olarak 9600 Mah yazmaya başladılar. Ki külliyen YALANDIR.

Sebebine gelirsek . Şarjlı pillerde akımı tutması için lityum kullanılır ve elbette ve diğer çeşitli kimyasallar. Bu durumda pilin kapasitesini , kullanılan kimyasal miktarı belirler.Ne kadar çok kimyasal , O kadar fazla kapasite , ve bir o kadar çok maliyet ve fiyat.

İşin ucunda talep ve yüksek maliyet olunca , hile kaçınılmazdır arkadaşlar.Zaten bu yazıyıda  aslen bu hilelerin ne olduğunu anlayabilmeniz ve buna kanmamanız için yazıyorum.

Rüştünü ispatlamış ve üzerinde yazan değeri % 10 toleransla verebilen iyi bir 18650 pil , Türkiye şartlarında en yüksek kapasiteli olarak 3.500 Mah ve 60 lira civarıdır arakadaşlar.Yani 30 liraya aldığınız bir el fenerinin , içinden çıkan bir pilin üzerinde yazan 5.500 Mah gibi bir kapasitesi olması İMKANSIZDIR.

Peki bu ucuz 18650 pillerde neyin nesi olabilir ?  Olay aynı matruşka bebeği gibidir. Pilin içinde çok daha düşük kapasiteli bambaşka bir pil vardır. Ve bu yüzden bu piller 5-10 lira gibi rakamlara satılabilmektedir.


 






Bu pilin gerçek kapasite değerini anlayabilmek için önce deşarj etmek ve şarj etmek gerekir.Şarj olabilen miktar gerçek şarj değerini verir.



Videodaki pro balanslı şarj aletinden bende de var arkadaşlar.Ve bugüne kadar Türkieyde satılan el fenerlerinden çıkan pillerin içinde üzerinde 5.500 Mah gibi değerler yazmasına rağmen 300 Mah kapasitede bile çıkabilene denk gelmedim.

300 mah kapasite , tam güçte ortalama 15 dakika yanması demek.Sonra fener sönüyor.Yani kaç lümenlik bir feneriniz olursa olsun , Kaç metre menziliniz olursa olsun , tüm saltanatı pil kapasitesi kadar. Bu yüzden sonu FİRE ile biten ve çin üretimi hiçbir pile güvenmeyin arkadaşlar. Varsın fernerden daha pahalı olsun ama üzerinde yazan değeri verebilen güvenilir bir pil alın ve kullanın.Hiç olmazsa sizi yarı yolda bırakmaz.

Bu arada her pilin üzerinde tolerans değeride yazar.3.500 Mah ve %10 tolerans demek , Pilin üzerinde yazan değerinin % 10 kadar daha düşük kapasitede olabileceğini belirtir. Ve endüstriyel olarak bu kayıp makul olarak karşılanır. Yani 3.500 mah yazan bir pil , ölçüm yaptığınızda 3.150 Mah kapasitede çıkarsa , bu durum normal karşılanır.

Kalem pile ve 18650 pillerin şarj edilmesi durumunda , Şarjı yapacak aletinde kalitesi olması , oldukça önemlidir. arkadaşlar. Maliyetleri düşük tutmak amacıyla şarj cihazında da hile hurda yapılması oldukça yaygındır.

Öncelikle bilinmesi gereken , Hızlı şarj aletleri PİL KATİLİDİR arkadaşlar. Kaliteli bir pil ortalama 2.500 şarj görmesi gerekirken , hızlı şarj edebilme sevdasına 1000 şarjı göremeden  çöpe gidebilir. Bunu örnekle açıklamak istiyorum

Üzerinde özellikle akım direnci olarak uyarı yoksa Piller genelde mah değerinin % 10 ile şarj edilirler. Yani 3500 Mah kapasiteli bir pili en FAZLA 350 mah akımla şarj etmek gerekir.Bu pilin 1 Amp ile şarj edersek pil , olması gereken süreden daha kısa bir sürede şarj olacak , Ancak içindeki kimyasallar aşırı ısındığı için HİDROJEN BOŞALIMI’ da kat kat hızlanacak ve pilin ömrü kısalacaktır arkadaşlar.

Zaten bir pili uygun şarj edebilmek için , deşarj voltajının üzerinde ise önce deşarj akımının altında indirebilmek için deşarj etmek , sonrada şarj etmek gerekir.Uzun sürer ama tam kapasite kullanmanın yegane yolu budur.

Bu yüzden oldukça pahalı rakamlara satılan ve her pilin şarj edebildiğini İDDİA eden şarj cihazlarının sloganına İNANMAYIN arkadaşlar. Evet bu cihazlar  her pili şarj eder. Hemde hızlı şarj eder ama pilin ömrünüde yarıdan fazla KISALTIRLAR.

Buradan şarj cihazı olarak tavsiyem Kalem pilleri 200 mahla şarj edebilen şarj aletleri olurken ,
Mi firmasının z 15 modelininin ilginç bir özelliğinede değinmek isterim.



Bu ürün her ne kadar her türlü usb kaynaktan kalem pil veya ince kumanda pili şarj etmek için tasarlanmışsada , aynı zamanda powerbank olarakta harici akım verebilir.Yani aynı zamanda kalem pilli bir pwerbanktir. Ancak 2500 mah gibi yüksek kapasite bir şarjlı pile kullanılmayacaksa da , öyle ahım şahım bir performana beklemeyin.Ama acil durumlarda her türlü cep telefonu , gps gibi aleti , yedek batarya gibi besleyebilir.

18650 piller içinde şarj aleti olarak sizlere tasviyem , Nitecore marka damla şarjı yapabilen şarj aletleridir. Damla şarjıdan kasıt alet pili ısıtmamak için , gittikçe düşen akım miktarlarda şarj yapar. kapasite dolumuna yakın , şarj akımını 50 mah değerlere kadar düşürür ve böylelikle  tam dolum yapar..

Powerbank’ler : 18650 pillerdeki hileyi anlayabildiyseniz , powerbanklerde bu pillerden kullanıldğı için buradaki hileyide anlayabilirsiniz. Piyasada boy gösteren 50.000 Mah olduğunu iddia eden powerbanklerde külliyen YALANDIR arkadaşlar. Kaliteli 10 pile ile yapılmış bir powerbank’in sırf pil maliyetinin 350 TL gibi bir rakam olması gerektiğini düşünürsek , olay aşağı yukarı zaten anlaşılıyor.

Powerbankın gerçek kapasitesini anlamanın yolu , şarj deşar  işlemi yapmak veya tamamen sökmektir arkadaşlar. Ama çoğunun kapağı  mühürlü , pilleri puntolu olduğu için , kırmadan bunu yapabilmek mümkün değildir.Bu durumda ya kaliteli bir markanın ürününü almak ya da rüştünü ispatlamış ucuz ama güvenilir bir çin malı olan xiaomi markasının Mİ serisinden kendinize uygun olanı bulmak mantıklıdır  Kaldkı bu çin markasının  bile taklidi çin malı ürünler var.

Bu durumda kendi bulduğum çözümü sizede tavsiye ederim arkadaşlar.Boşi bir powerbank kutusu satın alın ve içine kapasitesinden emin olduğunuz kaliteli piller koyun.



Belki diğerleri gibi çok havalı gözükmeyecektir ancak kapasitesinin ne olduğunu net bileceksiniz. Bu tür kutular tek pille bile çalışırlar. Yani tüm pil yuvalarınıda doldurmaya gerek yoktur.Ya da fenerinizin pili bittiğinde bu tür bir powerbankten bir pil çıkartıp fenerde kullanabilirsiniz. İkiside çalışacaktır. Diğer tür kapalı powerbanlerde bunu yapmak mümkün değildir.

Portatif güneş panelleri : Çok kullanıcısı olmasada , bu konuyuda ilerde lazım olma ihtimali üzerine bilgi olarak bilmenizde fayda var arkadaşlar.

Hem pilli hemde güneşle şarj olabilme özelliği ile pazarlanan , El fenerlerinin ve çeşitli outdoor ekipmanların  üzerinde bulunan küçük ve uyduruk güneş  panelciklerine bel bağlamayın arkadaşlar. Hesap makineler gibi oldukça düşük akım çeken aletler haricinde hiçbirisi bir işe  yaramıyor.

Piyasada çok miktarda protatif panel ve fyat aralığı vardır. Ancak bunların en randımanlısı % 25 gibi bir randımanla çalışır. Direkt 12 volt verebilenler olduğu gibi çoğunluğu 5 volt Usb akımı verir.Dahili bataryalı modeller olduğu gibi , kendinden usb  kablolu modelleride mevcuttur.

Bu tür cihazlar , güneş ışığı altında ısındıkça tam randımanına ulaşır. Yani güneşe bırakır bırakmaz hemde tam kapasite çalışmazlar.Bu tür ürünlerde dikkat edilmesi gereken iki husus var. İlki çalışma randımanı yani verdiği voltaj ve akım.

 Amper olarak ne kadar yüksek ise o kadar kaliteli ve  çok alet şarj edebilir. Diğeri ise panellerin sağlamlığıdır. Kullanlar bilirler.Çok çabuk tozlanıldığı için hoyratça temizlenirse kısa sürede çizilebiliyorlar.

Piyasada 7 watt , ve 15 wattlık modellerine sıkça rastlamak mümkündür. Bu değer ne kadar yüksek ise o kadar hızlı şarj yapalıbilinir.

 Yani çıkış voltajı size uygun olan ( 12 veya 5 volt ) aynı anda birden fazla alet şarj edilecekse usb çıkışı birden fazla ,watt ve amper değeri yüksek olan modelleri tercih etmek menfattinize olur.
 
Fiyat performans olarak görebildiğim en makul  ve kendiminde kullandığı model aşağıda olandır arkadaşlar.

http://www.semers.com.tr/blitzwolf-20w-3a-katlanabilir-gunes-paneli-sarj-cihazi?search=solar&description=true&category_id=0&sub_category=1

Uzun bir yazı oldu ama umarım piller hakkında , yeterince bir fikriniz olabilmiştir.
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2016, 04:39:29 Gönderen: Cömert ÖZEN »
  • Armsan Phenoma
  • Tristar Cobra Force
1970 Istanbul
 

Çevrimdışı Osman LİMAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 587
  • Thanked: 137 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2016, 12:21:13 »
Cömert bey elinize emeğinize sağlık. Böyle gerekli bir konuda bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim .bu konu avcı vedoğa seven kişiler için güzel bir bilgi paylaşımı olmuş. Gerçi pil ve enerji evinde kumanda, el feneri vb..  Kullanan herkese lazım olur. Tekrar teşekkürler...
  • Huğlu 401 b
  • Sarsılmaz charles daly
  • Vursan 92a
  • Drahtar (dişi),pointer(erkek)
Osman LİMAN
1980 Karaman
Artık ANAMUR...
 
The following users thanked this post: Murat BOZACI

Çevrimiçi İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6453
  • Thanked: 10247 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2016, 12:24:58 »
Çok güzel bilgiler. Güncel piyasa aldatmacalarını da içeren, güzel bir derleme, tecrübe ve bilgi paylaşımı olmuş. Okuduğun zaman faydalanmamanın imkansız olduğu konulardan...
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Mesut KARATAŞ

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 411
  • Thanked: 282 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2016, 13:19:47 »
Güzel bilgiler için teşekkürler.

Galaxy Nexus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1976-Elazığ/Palu (Malatya da ikamet eder)
 

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #4 : 06 Kasım 2016, 13:23:47 »
Ultrafire BRC pillerden 3-4 yıldır kullanıyorum, 4000 mah  ::) yazıyor.. 12 w cree xml t6 led feneri tam kapasite yaklaşık 30-40 dk yakabiliyor.
Bu tip pillerin kesinlikle üzerinde yazan mah değerini vermediğini biliyordum ama bu matruşka olayından haberim yoktu, gerçekten şaşırtıcı... :o
Çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık...
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2016, 13:31:58 »
cömert bey teşekkürler bilgi için ;)

Piyasadaki 18650 pillerin çoğu sahte =) 10 liraya 18650 pilmi olurmuş

laptop bataryalarında 18650 kullanıyor elime geçtikçe söküp kenara atıyorum bu pillerden düzenli charge ve recharge yöntemi ile gayet verimli hale geliyorlar tekrardan kafa lambalarımda kullanıyorum genelde  büyük firmalar sahte pil kullanamıyor mecburen orjinal oldukları için gayet sağlıklı çalışıyor
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Osman LİMAN, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2016, 13:55:28 »
cömert bey teşekkürler bilgi için ;)

Piyasadaki 18650 pillerin çoğu sahte =) 10 liraya 18650 pilmi olurmuş

laptop bataryalarında 18650 kullanıyor elime geçtikçe söküp kenara atıyorum bu pillerden düzenli charge ve recharge yöntemi ile gayet verimli hale geliyorlar tekrardan kafa lambalarımda kullanıyorum genelde  büyük firmalar sahte pil kullanamıyor mecburen orjinal oldukları için gayet sağlıklı çalışıyor
@Samet BİRİCİK laptop baratyasında kaç tane 18650 pil var ?
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #7 : 06 Kasım 2016, 14:02:39 »
@Samet BİRİCİK laptop baratyasında kaç tane 18650 pil var ?
6 cikiyor genelde taş gibi piller hemde :)



TURKCELL T50 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Selim UYGUN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #8 : 06 Kasım 2016, 14:11:17 »
Acilen laptop bataryası parçalamam lazım 6 tane pil her türlü işimi görür  ;D
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2016, 14:17:23 »
Acilen laptop bataryası parçalamam lazım 6 tane pil her türlü işimi görür  ;D

orjinal bataryaların içinden orjinal 18650 çıkar =)
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Selim UYGUN

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4366
  • Thanked: 3476 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #10 : 06 Kasım 2016, 14:55:50 »
Cömert bey elinize sağlık,yine gayet faydalı ve detaylı bir yazı olmuş.Teşekkürler paylaşım için,rast gele.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 

Çevrimdışı Murathan VAR

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 148
  • Thanked: 111 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #11 : 06 Kasım 2016, 17:43:02 »
Ultrafire BRC pillerden 3-4 yıldır kullanıyorum, 4000 mah  ::) yazıyor.. 12 w cree xml t6 led feneri tam kapasite yaklaşık 30-40 dk yakabiliyor.
Bu tip pillerin kesinlikle üzerinde yazan mah değerini vermediğini biliyordum ama bu matruşka olayından haberim yoktu, gerçekten şaşırtıcı... :o
Çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık...
1 saat civarı gitmesi lazım Emrah bey, ben 4 senedir q5 ledli fener kullanıyorum. 3. Sene pili pert oldu. Ondan sonra aldığım 1 pilde 1 senede gitti. İlk orjinal pilin yerini tutmadi. Kaliteli pil alsan zaten fener parası :D
 Şuanda L2 ledli fener aldım yanında 2 pil var. O nasıl gidecek merak ediyorum.

Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Osman LİMAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 587
  • Thanked: 137 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #12 : 06 Kasım 2016, 18:40:30 »
Samet iyi demedin  ;Dşimdi duyan laptop bataryası parçalayacak :)
  • Huğlu 401 b
  • Sarsılmaz charles daly
  • Vursan 92a
  • Drahtar (dişi),pointer(erkek)
Osman LİMAN
1980 Karaman
Artık ANAMUR...
 

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #13 : 06 Kasım 2016, 19:07:12 »
Samet iyi demedin  ;Dşimdi duyan laptop bataryası parçalayacak :)

Valla ben belki arkadaşlar biliyolardır diye söyledim =)) Ben 18650 pil ihtiyacımı orjinal olarak bu şekilde temin ediyorum 2-3 sene verim aldığım piller oldu bu şekilde halen daha kullanıyorum
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #14 : 06 Kasım 2016, 19:12:29 »
1 saat civarı gitmesi lazım Emrah bey, ben 4 senedir q5 ledli fener kullanıyorum. 3. Sene pili pert oldu. Ondan sonra aldığım 1 pilde 1 senede gitti. İlk orjinal pilin yerini tutmadi. Kaliteli pil alsan zaten fener parası :D
 Şuanda L2 ledli fener aldım yanında 2 pil var. O nasıl gidecek merak ediyorum.

Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Pil yeni iken 1 saat gidiyordu, 3 senedir aktif olarak kullanıyorum..
Cree xml 2 ledler pil harcama açısından daha tasarruflu ama gerçek t6 led kadar ışık kapasiteleri yok. T6 led pili daha fazla harcıyor fakat hakkını veriyor.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Cömert ÖZEN

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 101
  • Thanked: 329 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #15 : 06 Kasım 2016, 19:30:28 »
Eski lap top bataryasından 18650 pil sökmek isteyenlere bir kaç tavsiyede bulunabilirim.

 Lap top bataryalarında gelen giden akımı ve şarjı kontrol eden bir entegre bulunur.Satış pazarlama tekniğinden olsa gerek bu entegre pil grubu sağlam olduğu halde ortalama 500 tam dolumdan sonra şarjı kısıtlamaya ve kesmeye başlar.Kullanıcısıda pilin artık şarj etmediği dolasıyla eskidiği veya bittiğine kanaat getirip yeni bir batarya arayışına girer. Bu şekilde bir batarya grubundan çıkacak 18650 pil ortalama 500 kez daha şarj edilebilinir.Ancak sona doğru her şarjda kapasite düşecektir.
Elinizde bu tür batarya varsa , pil canlandırma denilen işlemi yapın ( 3 kez tam deşarj , 3 kez tam şarj ) ondan sonra bir kez daha deşarj ve şarj edilirse ( biliyorum şarj sayısını düşürür ) kaç mah değerinde şarj oluyorsa uzun süre o kapasitede şarj olmaya devam edecektir.

 Veya makine eskidiği için çalışan ama bir kenara atılmış bir batarya grubunuz varsa ve bu olayın üzerinden  1 yıldan fazla zaman geçmemiş ise şanslısınız , çünkü pil canlandırma işlemine gerek kalmaksızın , direkt şarj edip , üzerindeki değere yakın kapasitelerde kullanabilirsiniz.

 Elbette burada önemli olan kaliteli bir şarj aletiyle şarj etmektir. Fenerlerin yanında verilen led göstergeli ve 750 mah akım ile şarj eden aletlerle değil. Düşük akımlarda şarj etmek uzun sürüyor bunun farkındayım ama tam kapasitede dolumda ancak boyle yapılabiliniyor.

 Bunlar oldukça güçlü piller olduğu için uçaklarda nakliyesi yasaklanmıştır .Özellikle punto sökerken pilin dış plastik  kaplamasına zarar vermemeye çalışın. Olurda bu kaplama sıyrılırsa açıkta kalan her bölge pilin negatif kutbu olacağından , yedek olrakak kutusu taşımalarda kısa devre ihtimali ve cebinizde yanma , alev alma ihtimali yüksektir.

 Bundan dolayı güvenliğiniz için , böyle  sıyrılmış bir pili Uygun kalınlıkta Isıyla daralan makaron ile kaplayın.



Çakmakla bile daralır. Bunu bulamazsınız eşinizin kullanmadığı eski bir ojeside olabilir. Hatta kullandığınız alete girmesine engel değil ise  elektrik bantı blle olur.

 Diğeri ise birden fazla bu tür pili cebinizde veya çantanızda taşımanız risklidir. Bunlar için yapılmış 18650 pil kutularından bulun ve bu pilleri yedek olarak bu tür kutularda taşıyın.



« Son Düzenleme: 06 Kasım 2016, 19:32:00 Gönderen: Cömert ÖZEN »
  • Armsan Phenoma
  • Tristar Cobra Force
1970 Istanbul
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Yaşar KÖKÇEN, Emrah AKDENİZ, Selim UYGUN

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1021
  • Thanked: 2192 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #16 : 07 Kasım 2016, 10:45:43 »
Cömert Bey teşekkür ederim yazınızı keyifle okudum ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi inanın 4-5 sene önce bu bilgiler için ücret bile ödeyebilirdim ucuz ve kalitesiz çin mallarına baya bir para yatırdım işim ve yaşadığım çevre gereği fenere sürekli ihtiyacım oluyor.sırasıyla 2 adet 950 ve 1800 lümenlik fenix tk35 kullandım 950 lümen olanı çok kullanışlı idi 1800 lümen olan sarı ışık veriyor ben 1800 lümen olduğuna kanaat getiremedim bir türlü şimdide 2800 lümenlik fenix ld60 kullanıyorum kendi pilleriyle hakkını veriyor ama çok soğuk havalarda performans kayıpları oluyor bu normal mi acaba birde yine fenix 4 lü şarj aleti var hızlı şarj ettiği yazıyor sizin yazıdan sonra kafam biraz karıştı açıkçası...fenix te çin malı ama dayanıklılık ve kalite açısından devamlılığı olan bir firma benim açımdan,yakın zamanda 2500 lümen üzeri fazla büyük olmayan bir fener daha düşünüyorum acaba önerebileceğiniz bir model yada marka varmı şimdiden teşekkür ederim.

Laptop pili kullanacak arkadaşlara nacizane bir tavsiyem olacak bilgisayar tamircilerinden alacağınız bataryalar sizi yarı yolda bırakabilir,kendinizin yada tanıdıklarınızın az kullanılmış bataryalarını tercih edin.
Fenerde performans istiyorsanız orjinal pil kullanın.
1978 Eğirdir-Isparta
 

Çevrimdışı Cömert ÖZEN

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 101
  • Thanked: 329 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #17 : 07 Kasım 2016, 16:02:48 »
Pilin soğukta performansını kaybetmesi , içindeki kimyasal tepkimenin yavaşlaması ile alakalıdır ve bu durum gayette normaldir.

 Fener konusu oldukça detaylı bir mesele olduğu için ve bende kısa yazı yazma özürlü olduğum için , ayrıca bir başlık açmayı düşünüyordum Tevfik bey , ama madem sordunuz mevcut bir kaç bilgi paylaşımı yapayım.

Amerikada , halk , her yıl devamlı sel baskını ve hortum gibi doğal afetlere maruz kaldığından ve bu durum esnasında hükümetin olayları sadece seyretmesi ve halkın kendi başının çaresine kendisinin bakmasına alışmasından olsa gerek , Amerikan halkı bu survival işlerine oldukça kafa yormuş ve kendi aralarında vitrinlik olmayan acil durumda hakikaten iş gören ve uzun ömürlü olan tüm ekipmanların listelerini çıkartmışlar.Ve ucuz pahalı demeden almış ve kullanmışlardır.

 Fener olayı burada bambaşka bir boyut alıyor.Çünkü işin ucunda can , aile ve mülk güvenliği var.

Gövde anodize edilmiş alüminyumdan mı olacak ? Tek power led , çoklu power ledli mi olacak ? tek odaklımı olacak ( Tek ışık huzmesi ) , çoklu odaklımı olacak ? ( odakta uzun bir ışık huzmesi varken yakın mesafede yanlarıda aydınlatacak )  yoksa ayarlanabilir odakalı mı olacak ? ( Bizlerim zoomlu dediği türden ) Su sızdırmazlığı O-ring contaylamı olacak yoksa vidalı geçme sistem mi olacak ? Fenerde ışık modu varsa , kaç modlu olacak ?  Bunun gibi uzun bir seçenek aralığı var.

Bir feneri kaliteli ve pahalı yapan asıl unsur reflektörü ve power led kullanılıyorsa , ön merceğidir.( ledin kendi merceği değil , fenerin önünde kullanılan cam )  Bir ara el yapımı projeksiyonlarla ilgilenmiştim. Reflektör olayının önemini burada anladım.

 Mercek söz konusu olduğunda kullanılan camın ışık geçirgenliği ön plana çıkıyor. % 90 ve üzeri ışık geçirgenliği sağlayacak kadar şeffaf camın hammaddelerini tedarik etmekte , üretmekte , işlemekte extra maliyettir.

Keza aynı durum reflektörde de geçerli cam- seramik karşımı bir malzemeyle i kusursuz bir yüzey oluşturup , bunu ışığı en iyi yansıtacak şekilde sırla kaplamak. Bu da maliyetlidir. Kaliteli bir reflektörü ışığa tutup arkasından baktığınızda röngtgen filmi gibi ışık bir miktar görebilmeniz gerekir. Böyle yapmalarının sebebi ışığın büyük bir çoğunluğunun reflektörden yansırken , bır kısmınıda reflektörden geçirerek , aşırı ısınıp , ısıdan şekil değiştirmesini ve odağının kaymasını engellemektir.

Yeri gelmişken fenerlerde kullanılan şu meşhur Lümen YUTTURMACASINDAN da bahsedeyim

500 lümen - 1000 lümen ne demektir ? Lümen ışık gücüdür.Eyvallah tamamda bu fener tam olarak nerde 500 lümen ışık gücü veriyor.Garanti veriyorum okuyunca şaşıracaksınız.

Tasfir  etmeye çalışacağım olayın teknik bir adı vardı ama şu an aklıma gelmiyor. Tarzanca anlatacağım umarım anlaşılır



 Bir sabit odaklı lambanın ölçülebilir lümen gücü , Reflektör odağının izdüşümünden yapılır.Veya şöyle anlatalım. resimdeki sağdaki reflektörü soldanın üzerine küre olacak şekilde kapatırsak , bir tanesine led bağlar yakarsak , diğerinde tamda ledin olması gereken yerde yapılacak ölçüm o fenerin lümen gücüdür.

 Yani maksimum gücü fenerin ön camının bir kaç cm önünde oluşur. 500 lümen mi ? Evet ölçerseniz görürsünüz 500 lümen. Yaw böyle iş mi olur ? Olur hemde bal gibi olur. Endüstriyel olarak böyle ölçülür.  Ben zannetiydim ki 500 metre boyunca 500 lümen . Oldu canım. Işın kılıcımı bu mübarek ? Amacın nedir al paşa paşa kullan. Daha ne bekliyorsun ?

 Olay budur arkadaşlar. 1 km yi aydınlattığı iddia eden fener , ışık gücü odaktan uzaklaşılığı vakit azaldığı için 1 kim yi gündüz gibi yapmamaz..

 Hele hele bir de işin içine tüfeğe bağlama sevdası girince çarşı iyice karşıyor arkadaşlar. kaliteli feneri buldukta birde bağlaması kaldı.

 Piccatiny raya sabitlenerek mi takılacak ? Yoksa istenildiği an kolaylıkla sökülüp takılabilecek QD ayak ( quick detachable )  sistem mi olacak ? bu kaç raya tutunursa stabil kalacak ? Açma kapama için kablolu kumandası mı olacak ? Hatta olmuşkene vertical grip şelinde  ( Halk tabiriyle tutamaç lı ) mi olacak ? 



Dediğim gibi fener işi tefferruatlı iştir.Olayın içinde şunu al ve kullandan fazlası var. Üretici belirli bir kalite seviyesini tuttururken , rakiplerininde fiyat bandına yakın olmak zorunda. Ve bu iştende para kazanmalı kii , üretime devam edebilsin.

Ne tür bir fenere ihtiyacınız varsa ise bunu iyi belirlemek gerekiyor.Ve amaca en iyi hizmet edeceğini düşündüğünüz feneride pahalı demeden almak ve gerektiği anda da maksimum verimle kullanmak , içine düşünülen durumun vehametine göre hayat kurtarıcı olabiliyor arkadaşlar.

Tevfik bey , ben genelde kolay kolay hiç bir şeyin markasını ve modelinin tavsiyesini yapmam. Bu durum yanıltıcı olabilir. Ama kendi ihtiyaçlarımı karşlıayabilen marka ve model olarak ne kullanılyorum neden kullanıyorum bunuda bazen belirtirim. Çünkü benim taleplerim ve beklentilerim farklıdır , bir başkasının ki oldukça farklıdır.

 İstanbul da merkezi bir ilçe olan Şişlide yaşıyorum. Burada günlük kullanım için anormal güçlü fenerlere ihtiyaç duymuyorum. Anca elektrik kesintisi olursa günü kurtaracak basit bir kaç fenerim var. Ama şahsen kırsalda yüksek performans isteseydim Kesinlikle ve kesinlikle Surefire dan şaşmazdım.

Ama surefire var birde çinli arkadaşların ürettiği surefire'cık var. Taklidi bile ortalama 50 dolar dan başlayan bir fener markasından bahsediyoruz. Ülkemizde resmi satıcısı bildiğim kadarıyla yok. Taklitler bile 350 tl gibi bir rakamdan  başlayınca insan ister istemez orjinal zannedip alabiliyor.

Aşağıdaki linkte orjinal üreticinin satış fiyatları var. Bunlar Amerika satış fiyatları.

http://www.surefire.com/illumination/flashlights.html

 Nerdeyse iş görür bir fener yivsiz tüfek fiyatına . Alınır mı ? Bilemem , bu tamamen talep edenin , tam olarak neye ihtiyacı var ? Buna bağlı. Elbette surefire dediysekte bu dünyanın en iyisidir demek istemedim. Lütfen buna özellikle dikkat ediniz.

« Son Düzenleme: 07 Kasım 2016, 16:04:54 Gönderen: Cömert ÖZEN »
  • Armsan Phenoma
  • Tristar Cobra Force
1970 Istanbul
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Samet BİRİCİK, Tevfik GÜN, Selim UYGUN

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #18 : 07 Kasım 2016, 16:33:01 »
Ben kafa lambası olarak yurtdışından getirdiğim BORUiT RJ-3000



El Feneri olarakda Ultrafire C8 T6 ledli el feneri kullanıyorum



maximum 200 mt lerde güzel aydınlatma alıyorum rahatlıkla yetiyor
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2016, 16:34:37 Gönderen: Samet BİRİCİK »
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Cömert ÖZEN

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 101
  • Thanked: 329 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #19 : 14 Kasım 2016, 06:15:38 »
Enerji kaynağı olarak , piller , powrbankler , güneş panlelleri dedik ama dinamolu fenerleri unuttuk arkadaşlar.



 Handkcrank ya da ülkemizde bilindik adıyla dinamolu fenerlerin , eski nesilleri kendi lambalarını ya devamlı besleme kolunu çevirmerek çalıştırıyordu , Ya da ortalama 30 saniye kadar yanacak şekilde besleyebiliyordu arkadaşlar.
 
 Ancak yeni nesil fenerler , artık hem kendi lambasını lambayı 10 dakika kadar çalıştırabilecek şekilde besleyebilecek enerjiyi üretebiliyor , hemde harici USB çıkışı ile , bu çıkışa bağlanacak aleti şarj edebiliyor arkadaşlar. Üzerlerindeki ledler power led olmadıkları için , çokta randımanlı olmamak üzere 30 metreye kadarda seçilebilir bir aydınlık verebilliyor arkadaşlar. 

 Yanlız  şekilde telefon gibi bir cihazı tamamen şart etmek oldukça ızıdraplıdır ( Resimdeki ürünün markası eton. bende de var. Denedim biliyorum.) Buradaki usb şarjı acil durumda iletişim kurabilmeye yetecek kadar  gibi algılamak lazım. Ve alternatif enerji kaynağı olarak böyle bir lambanın el altında olması , hiç olmamasından iyidir.

  • Armsan Phenoma
  • Tristar Cobra Force
1970 Istanbul
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1021
  • Thanked: 2192 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Piller , Powerbank'ler ve Güneş panelleri Hakkında herşey
« Yanıtla #20 : 14 Kasım 2016, 11:40:11 »
Pilin soğukta performansını kaybetmesi , içindeki kimyasal tepkimenin yavaşlaması ile alakalıdır ve bu durum gayette normaldir.

 Fener konusu oldukça detaylı bir mesele olduğu için ve bende kısa yazı yazma özürlü olduğum için , ayrıca bir başlık açmayı düşünüyordum Tevfik bey , ama madem sordunuz mevcut bir kaç bilgi paylaşımı yapayım.

Amerikada , halk , her yıl devamlı sel baskını ve hortum gibi doğal afetlere maruz kaldığından ve bu durum esnasında hükümetin olayları sadece seyretmesi ve halkın kendi başının çaresine kendisinin bakmasına alışmasından olsa gerek , Amerikan halkı bu survival işlerine oldukça kafa yormuş ve kendi aralarında vitrinlik olmayan acil durumda hakikaten iş gören ve uzun ömürlü olan tüm ekipmanların listelerini çıkartmışlar.Ve ucuz pahalı demeden almış ve kullanmışlardır.

 Fener olayı burada bambaşka bir boyut alıyor.Çünkü işin ucunda can , aile ve mülk güvenliği var.

Gövde anodize edilmiş alüminyumdan mı olacak ? Tek power led , çoklu power ledli mi olacak ? tek odaklımı olacak ( Tek ışık huzmesi ) , çoklu odaklımı olacak ? ( odakta uzun bir ışık huzmesi varken yakın mesafede yanlarıda aydınlatacak )  yoksa ayarlanabilir odakalı mı olacak ? ( Bizlerim zoomlu dediği türden ) Su sızdırmazlığı O-ring contaylamı olacak yoksa vidalı geçme sistem mi olacak ? Fenerde ışık modu varsa , kaç modlu olacak ?  Bunun gibi uzun bir seçenek aralığı var.

Bir feneri kaliteli ve pahalı yapan asıl unsur reflektörü ve power led kullanılıyorsa , ön merceğidir.( ledin kendi merceği değil , fenerin önünde kullanılan cam )  Bir ara el yapımı projeksiyonlarla ilgilenmiştim. Reflektör olayının önemini burada anladım.

 Mercek söz konusu olduğunda kullanılan camın ışık geçirgenliği ön plana çıkıyor. % 90 ve üzeri ışık geçirgenliği sağlayacak kadar şeffaf camın hammaddelerini tedarik etmekte , üretmekte , işlemekte extra maliyettir.

Keza aynı durum reflektörde de geçerli cam- seramik karşımı bir malzemeyle i kusursuz bir yüzey oluşturup , bunu ışığı en iyi yansıtacak şekilde sırla kaplamak. Bu da maliyetlidir. Kaliteli bir reflektörü ışığa tutup arkasından baktığınızda röngtgen filmi gibi ışık bir miktar görebilmeniz gerekir. Böyle yapmalarının sebebi ışığın büyük bir çoğunluğunun reflektörden yansırken , bır kısmınıda reflektörden geçirerek , aşırı ısınıp , ısıdan şekil değiştirmesini ve odağının kaymasını engellemektir.

Yeri gelmişken fenerlerde kullanılan şu meşhur Lümen YUTTURMACASINDAN da bahsedeyim

500 lümen - 1000 lümen ne demektir ? Lümen ışık gücüdür.Eyvallah tamamda bu fener tam olarak nerde 500 lümen ışık gücü veriyor.Garanti veriyorum okuyunca şaşıracaksınız.

Tasfir  etmeye çalışacağım olayın teknik bir adı vardı ama şu an aklıma gelmiyor. Tarzanca anlatacağım umarım anlaşılır



 Bir sabit odaklı lambanın ölçülebilir lümen gücü , Reflektör odağının izdüşümünden yapılır.Veya şöyle anlatalım. resimdeki sağdaki reflektörü soldanın üzerine küre olacak şekilde kapatırsak , bir tanesine led bağlar yakarsak , diğerinde tamda ledin olması gereken yerde yapılacak ölçüm o fenerin lümen gücüdür.

 Yani maksimum gücü fenerin ön camının bir kaç cm önünde oluşur. 500 lümen mi ? Evet ölçerseniz görürsünüz 500 lümen. Yaw böyle iş mi olur ? Olur hemde bal gibi olur. Endüstriyel olarak böyle ölçülür.  Ben zannetiydim ki 500 metre boyunca 500 lümen . Oldu canım. Işın kılıcımı bu mübarek ? Amacın nedir al paşa paşa kullan. Daha ne bekliyorsun ?

 Olay budur arkadaşlar. 1 km yi aydınlattığı iddia eden fener , ışık gücü odaktan uzaklaşılığı vakit azaldığı için 1 kim yi gündüz gibi yapmamaz..

 Hele hele bir de işin içine tüfeğe bağlama sevdası girince çarşı iyice karşıyor arkadaşlar. kaliteli feneri buldukta birde bağlaması kaldı.

 Piccatiny raya sabitlenerek mi takılacak ? Yoksa istenildiği an kolaylıkla sökülüp takılabilecek QD ayak ( quick detachable )  sistem mi olacak ? bu kaç raya tutunursa stabil kalacak ? Açma kapama için kablolu kumandası mı olacak ? Hatta olmuşkene vertical grip şelinde  ( Halk tabiriyle tutamaç lı ) mi olacak ? 



Dediğim gibi fener işi tefferruatlı iştir.Olayın içinde şunu al ve kullandan fazlası var. Üretici belirli bir kalite seviyesini tuttururken , rakiplerininde fiyat bandına yakın olmak zorunda. Ve bu iştende para kazanmalı kii , üretime devam edebilsin.

Ne tür bir fenere ihtiyacınız varsa ise bunu iyi belirlemek gerekiyor.Ve amaca en iyi hizmet edeceğini düşündüğünüz feneride pahalı demeden almak ve gerektiği anda da maksimum verimle kullanmak , içine düşünülen durumun vehametine göre hayat kurtarıcı olabiliyor arkadaşlar.

Tevfik bey , ben genelde kolay kolay hiç bir şeyin markasını ve modelinin tavsiyesini yapmam. Bu durum yanıltıcı olabilir. Ama kendi ihtiyaçlarımı karşlıayabilen marka ve model olarak ne kullanılyorum neden kullanıyorum bunuda bazen belirtirim. Çünkü benim taleplerim ve beklentilerim farklıdır , bir başkasının ki oldukça farklıdır.

 İstanbul da merkezi bir ilçe olan Şişlide yaşıyorum. Burada günlük kullanım için anormal güçlü fenerlere ihtiyaç duymuyorum. Anca elektrik kesintisi olursa günü kurtaracak basit bir kaç fenerim var. Ama şahsen kırsalda yüksek performans isteseydim Kesinlikle ve kesinlikle Surefire dan şaşmazdım.

Ama surefire var birde çinli arkadaşların ürettiği surefire'cık var. Taklidi bile ortalama 50 dolar dan başlayan bir fener markasından bahsediyoruz. Ülkemizde resmi satıcısı bildiğim kadarıyla yok. Taklitler bile 350 tl gibi bir rakamdan  başlayınca insan ister istemez orjinal zannedip alabiliyor.

Aşağıdaki linkte orjinal üreticinin satış fiyatları var. Bunlar Amerika satış fiyatları.

http://www.surefire.com/illumination/flashlights.html

 Nerdeyse iş görür bir fener yivsiz tüfek fiyatına . Alınır mı ? Bilemem , bu tamamen talep edenin , tam olarak neye ihtiyacı var ? Buna bağlı. Elbette surefire dediysekte bu dünyanın en iyisidir demek istemedim. Lütfen buna özellikle dikkat ediniz.
Cömert Bey çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli, çok acele karar veren birisi değilim yukarıda yazmış olduğunuz bilgiler ışığında  bir karar vereceğim,sağolun.
1978 Eğirdir-Isparta