Gönderen Konu: Makas çeliği-2  (Okunma sayısı 3512 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mesut KARATAŞ

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 400
  • Aldigi tesekkür sayisi: 271
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #25 : 28 Mart 2017, 10:55:36 »
güzel çalışma ellerinize sağlık
1976-Elazığ/Palu (Malatya da ikamet eder)
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 529
  • Aldigi tesekkür sayisi: 627
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #26 : 28 Mart 2017, 10:59:06 »
Çok sağlam duruşu var birde makas çeliklerinin sertliğini düşünürsek bahçe tellerini koparacak güçtedir.
o ağız kısmındaki küçük girinti ne için konuldu tel koparmak içinmi yada başka bir amacı varmı
Ayrıca bileme esnasındaki performansı nasıl merak ettim
elinize sağlık çok güçlü yapısı var
  • SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #27 : 28 Mart 2017, 19:24:55 »
Diğer bıçağınızı da biraz önce fark ettim. Malzeme sıkıntısı çektiğinizi söylemişsiniz. Haberim olsaydı bir pim için o kadar uğraşmazdınız.
Ben bu işle ilgilendim ama şimdiye kadar hiç bıçak yapmadım. Eğer bir gün yapmaya kalkarsam sizin tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Lütfen çalışma ayrıntılarınızı not edin. :)

Teşekkür ederim Fatih Bey, Bartın küçük bir yer, haliyle sanayi namınada beklentiyi yüksek tutmamak lazım.Bu tür işler için herhangi bir malzeme aramaya kalktığım zaman esnaf far görmüş tavşan gibi bakıyor yüzüme :)Sağolsunlar kendi işleri gibi yardımcı olmaya çalışan ilgili kişilerde var nihayetinde.Size yardımcı olabileceğim bir husus olursa gereğini yapmaktan memnuniyet duyarım.@Fatih YAZICI
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Fatih YAZICI

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #28 : 28 Mart 2017, 19:28:22 »
İncecik bir krom atmayı ihmal etmezsiniz umarım :)...Çakı bıçağın da iyisi beretta dadır bu arada :D..

Kromun kestiği yenir mi yenmez mi diye bir fetva almamız gerek önce :)  Yenir deseler de olmaz ya.


Kromlu bıçaklar yakmıyomuş heralde, öyle bir söylenti var :D
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Kamil ÜNLÜTÜRK, Fatih YAZICI

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #29 : 28 Mart 2017, 19:29:56 »
Berhan bey elleriniz dert görmesin mükemmel görünüyor.
Başarılar😊
Teşekkür ederim Atagan Bey, sağolun. @Atagan YILDIZ
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #30 : 28 Mart 2017, 19:37:41 »
Çalışma güzel olmuş eline sağlık.
Bu makas çeliği nasıl bir şey ? Bizde wilkinson marka bir makas var made in finland yazıyor 30 senelik zerre pas yapmadı ve körelmedi eğer böyle bir çelikse gerçekten iyi bir şeydir  >:D

Teşekkür ederim Emrah abi.Erol Bey zaten makasları tarif etmiş ek olarak söyleyebileceğim : malesef bu çelik pas yapar ancak sıradan bir paslanmazdan daha keskin olur, en azından keskinlik yönünden okuduğum böyle :) @Emrah AKDENİZ

Berhan bey elinize sağlık,çok güzel olmuş,kolay gelsin.
Teşekkür ederim Erol Bey.Daha güzelleri sizlere nasip olsun.@Erol ÖZTÜRK

güzel çalışma ellerinize sağlık

Sağolun Mesut Bey.@Mesut KARATAŞ

  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Erol ÖZTÜRK, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #31 : 28 Mart 2017, 19:45:31 »
Çok sağlam duruşu var birde makas çeliklerinin sertliğini düşünürsek bahçe tellerini koparacak güçtedir.
o ağız kısmındaki küçük girinti ne için konuldu tel koparmak içinmi yada başka bir amacı varmı
Ayrıca bileme esnasındaki performansı nasıl merak ettim
elinize sağlık çok güçlü yapısı var

İbrahim Bey teşekkür ederim öncelikle.Eğer ısıl işlemini yapabildiysem ki eğe testi olumlu yöndeydi: yaklaşık olarak 59-60 hrc sertliği olması lazım.Ağız kısmındaki girintiyi babam öyle istedi, herhangi bir amaç gütmedim yani.Bileme performansından kastınız kesiciliği ise bundan önceki bıçağımla bir parça kağıdı jilet kadar olmasada  ona yakın bir keskinlikle kesebiliyorum hatta az daha bileme yaparsam sanırım traş olabilirim :) Ama bunda az daha bileme işi var istediğim performansı henüz yakalayamadım. @İbrahim YILDIRIM
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2243
  • Aldigi tesekkür sayisi: 3189
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #32 : 28 Mart 2017, 19:48:35 »
Kromlu bıçaklar yakmıyomuş heralde, öyle bir söylenti var :D

Bugün videosu çıktı kardeş :),yeteri kadar kıymetli(uygun bakımı hakeden ve zevkle de kendine tatbik ettiren :))metal emtia yı kromla veya başka bişeyle kaplamak mundar etmek,canilik vb ile aynı kapıya da gene de çok hevesli değilim bunu söylemeye :D ama çıkıyor olabilir :)...Yakma işi şehir efsanesi yalnız, o kale düşmedi krom namı hesabına bence daha :)...
« Son Düzenleme: 28 Mart 2017, 19:49:53 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: İbrahim AYSU, Berhan PINAROĞLU, Fatih YAZICI

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #33 : 28 Mart 2017, 19:59:50 »
Bugün videosu çıktı kardeş :),yeteri kadar kıymetli(uygun bakımı hakeden ve zevkle de kendine tatbik ettiren :))metal emtia yı kromla veya başka bişeyle kaplamak mundar etmek,canilik vb ile aynı kapıya da gene de çok hevesli değilim bunu söylemeye :D ama çıkıyor olabilir :)...Yakma işi şehir efsanesi yalnız, o kale düşmedi krom namı hesabına bence daha :)...

Hocam yerine göre '' mundar etmek '' terimine bende katılıyorum ne yazık ki.Tabi söylediğiniz üzere yeteri kadar kıymetli olanlar için.Genel olarak nesnenin orjinalliğinin bozulmaması taraftarıyım yine yerine göre.Yakma işine dönersek o kale benim adıma düşeli çok oldu :D
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2243
  • Aldigi tesekkür sayisi: 3189
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #34 : 28 Mart 2017, 20:06:27 »
Hocam yerine göre '' mundar etmek '' terimine bende katılıyorum ne yazık ki.Tabi söylediğiniz üzere yeteri kadar kıymetli olanlar için.Genel olarak nesnenin orjinalliğinin bozulmaması taraftarıyım yine yerine göre.Yakma işine dönersek o kale benim adıma düşeli çok oldu :D

Yazarken aklımda idi fakat saliseler içinde unutmuşum,mesela senin şu bıçakta kıymetli kategorisinde diyecektim,kromdan(kaplama olanından) genel temayüller doğrultusunda uzak kalmasında yarar olabilir :)..
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: İbrahim AYSU, Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #35 : 28 Mart 2017, 20:09:16 »
Yazarken aklımda idi fakat saliseler içinde unutmuşum,mesela senin şu bıçakta kıymetli kategorisinde diyecektim,kromdan(kaplama olanından) genel temayüller doğrultusunda uzak kalmasında yarar olabilir :)..
Çok teşekkür ederim Kamil Bey, ben zaten paslı seviyorum :) :)
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: İbrahim AYSU, Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6390
  • Aldigi tesekkür sayisi: 10103
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #36 : 28 Mart 2017, 20:32:56 »
Küçükken (ilkokul ve ortaokul dönemimde) defterlerimi, kitaplarımı kendim kaplardım ve sanıyorum akranlarıma göre ortalamanın da biraz üzerinde intizamlı kapladığımdan da takdir görür ve teşvik edilirdim.  ^-^ Bu takdirler bende kaplama his ve arzusunu daha da artırıyor, her şeyi kaplamak istiyordum. :D Öyle ki, her gördüğüm kitabı, defteri kaplayasım vardı... :D Derken, evdeki Meydan Larousse, Ana Britannica ansiklopedilerine ilişti gözüm. Hiç birinde kaplama yoktu ve kaplanmalarını da kimse istemiyordu. Halbuki büyüklerim defter, kitap kaplamanın iyi bir şey olduğunu söyleyip, dediğim gibi bu konuda beni teşvik ediyorlardı. Öyleyse bu neydi? Sonra anladım ki, "bazıları kaplanmazmış"...  ^-^

Saygılarımla efendim...  ^-^

Bugün videosu çıktı kardeş :),yeteri kadar kıymetli(uygun bakımı hakeden ve zevkle de kendine tatbik ettiren :))metal emtia yı kromla veya başka bişeyle kaplamak mundar etmek,canilik vb ile aynı kapıya da gene de çok hevesli değilim bunu söylemeye :D ama çıkıyor olabilir :)...Yakma işi şehir efsanesi yalnız, o kale düşmedi krom namı hesabına bence daha :)...
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Kamil ÜNLÜTÜRK, Berhan PINAROĞLU, Fatih YAZICI

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6390
  • Aldigi tesekkür sayisi: 10103
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #37 : 28 Mart 2017, 20:34:39 »
Pas yok, pas yok... :D Pas yok, bakım var... :D

Çok teşekkür ederim Kamil Bey, ben zaten paslı seviyorum :) :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Kamil ÜNLÜTÜRK, Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2243
  • Aldigi tesekkür sayisi: 3189
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #38 : 28 Mart 2017, 20:37:05 »
Küçükken (ilkokul ve ortaokul dönemimde) defterlerimi, kitaplarımı kendim kaplardım ve sanıyorum akranlarıma göre ortalamanın da biraz üzerinde intizamlı kapladığımdan da takdir görür ve teşvik edilirdim.  ^-^ Bu takdirler bende kaplama his ve arzusunu daha da artırıyor, her şeyi kaplamak istiyordum. :D Öyle ki, her gördüğüm kitabı, defteri kaplayasım vardı... :D Derken, evdeki Meydan Larousse, Ana Britannica ansiklopedilerine ilişti gözüm. Hiç birinde kaplama yoktu ve kaplanmalarını da kimse istemiyordu. Halbuki büyüklerim defter, kitap kaplamanın iyi bir şey olduğunu söyleyip, dediğim gibi bu konuda beni teşvik ediyorlardı. Öyleyse bu neydi? Sonra anladım ki, "bazıları kaplanmazmış"...  ^-^

Saygılarımla efendim...  ^-^


Saygı bizden efendim ^-^...
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: İbrahim AYSU, Fatih YAZICI

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #39 : 28 Mart 2017, 20:43:01 »
Küçükken (ilkokul ve ortaokul dönemimde) defterlerimi, kitaplarımı kendim kaplardım ve sanıyorum akranlarıma göre ortalamanın da biraz üzerinde intizamlı kapladığımdan da takdir görür ve teşvik edilirdim.  ^-^ Bu takdirler bende kaplama his ve arzusunu daha da artırıyor, her şeyi kaplamak istiyordum. :D Öyle ki, her gördüğüm kitabı, defteri kaplayasım vardı... :D Derken, evdeki Meydan Larousse, Ana Britannica ansiklopedilerine ilişti gözüm. Hiç birinde kaplama yoktu ve kaplanmalarını da kimse istemiyordu. Halbuki büyüklerim defter, kitap kaplamanın iyi bir şey olduğunu söyleyip, dediğim gibi bu konuda beni teşvik ediyorlardı. Öyleyse bu neydi? Sonra anladım ki, "bazıları kaplanmazmış"...  ^-^

Saygılarımla efendim...  ^-^
His ve düşüncelerime tercüman oldunuz İbrahim Bey.
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 529
  • Aldigi tesekkür sayisi: 627
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #40 : 28 Mart 2017, 22:43:23 »
İbrahim Bey teşekkür ederim öncelikle.Eğer ısıl işlemini yapabildiysem ki eğe testi olumlu yöndeydi: yaklaşık olarak 59-60 hrc sertliği olması lazım.Ağız kısmındaki girintiyi babam öyle istedi, herhangi bir amaç gütmedim yani.Bileme performansından kastınız kesiciliği ise bundan önceki bıçağımla bir parça kağıdı jilet kadar olmasada  ona yakın bir keskinlikle kesebiliyorum hatta az daha bileme yaparsam sanırım traş olabilirim :) Ama bunda az daha bileme işi var istediğim performansı henüz yakalayamadım. @İbrahim YILDIRIM
Girintiyi merak etmiştimde Babanıza hayırlı olsun güle güle kullansın inş.
Bilemeyi çeliğin bileme esnasında nekadar keskinleşebilecek son durumu için sordum. Makas çeliklerinin mükemmel sertlikte olduğunu biliyorum . Bende bitane satır var eskiden nasıl dövmüşler bilmiyorum makas çeliğini ezdiği gibi biz çubuk demirleri kesiyoruz ağzı jilet gibi keskin ve ezilmiyor. makas çeliği deniyor neyden yapmışlar nasıl dövmüşler bilmiyorum.
Asıl merak ettiğim bileme esnasında ağzında üfenme gibi veya tırtıklanma oluşuyormu. Makasların hepsi bir olmaz diye duymuştum
Bende makas aldımda bunun büyüğünü düşünüyorum biraz kurban bıçağı tarzı gibi
Bu işlerin asıl erbabları olarak makasları alırken marka model nasıl seçiyorsunuz .Man kamyonlarının makasları çok güzel oluyor deniyor ama büyük ihtimal siz dövme ve su verme işi uyguluyorsunuz.
Ve birde hiç denedinizmi bilmiyorum ama hatta herkese tavsiye edelim. Keskinleşmeyen bıçak satır tarzı kullandığınız malzemeler varsa Ekmek fırınından çıkan anlık Somun ekmeğinin içine bıçağı sokun ve soğumaya bırakın buz gibi olana kadar dursun acaip keskinleşiyor.Satırlarda 2 kez uygulayın.

« Son Düzenleme: 28 Mart 2017, 22:45:17 Gönderen: İbrahim YILDIRIM »
  • SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı Berhan PINAROĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 265
  • Aldigi tesekkür sayisi: 192
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #41 : 28 Mart 2017, 23:57:30 »
Girintiyi merak etmiştimde Babanıza hayırlı olsun güle güle kullansın inş.
Bilemeyi çeliğin bileme esnasında nekadar keskinleşebilecek son durumu için sordum. Makas çeliklerinin mükemmel sertlikte olduğunu biliyorum . Bende bitane satır var eskiden nasıl dövmüşler bilmiyorum makas çeliğini ezdiği gibi biz çubuk demirleri kesiyoruz ağzı jilet gibi keskin ve ezilmiyor. makas çeliği deniyor neyden yapmışlar nasıl dövmüşler bilmiyorum.
Asıl merak ettiğim bileme esnasında ağzında üfenme gibi veya tırtıklanma oluşuyormu. Makasların hepsi bir olmaz diye duymuştum
Bende makas aldımda bunun büyüğünü düşünüyorum biraz kurban bıçağı tarzı gibi
Bu işlerin asıl erbabları olarak makasları alırken marka model nasıl seçiyorsunuz .Man kamyonlarının makasları çok güzel oluyor deniyor ama büyük ihtimal siz dövme ve su verme işi uyguluyorsunuz.
Ve birde hiç denedinizmi bilmiyorum ama hatta herkese tavsiye edelim. Keskinleşmeyen bıçak satır tarzı kullandığınız malzemeler varsa Ekmek fırınından çıkan anlık Somun ekmeğinin içine bıçağı sokun ve soğumaya bırakın buz gibi olana kadar dursun acaip keskinleşiyor.Satırlarda 2 kez uygulayın.
                               
İbrahim Bey dediğiniz olayı anladım. Bu tırtıklı oluşum yada bileme sonrası oluşan çapak dersek daha doğru olur sanırım, aslında bıçağı ne ile bilediğinize bağlı taşlama taşı benzeri bilemelerde içbükey oluşumda eğer bilenen kısmın kalınlığı yeterli değilse bu çapaklanma kaçınılmaz oluyor.Bu yüzden taşlama ile bilemek pek tercihim değil.Birde bıçağın asıl keskinliğini sağlayan aslında bileme geometrisidir.Örnek olarak bir matkabı uygun açıyla bilemezseniz değil metali ahşabı bile delemezsiniz, kulvarlar farklı ama mantık aynı.Bıçağın taşlama açısını oluşturduktan sonra ortalama 1 ila 1.5 mm civarı kesici ağız için pay bırakıp ısıl işlemini yaptıktan sonra ince diş eğe ile kesici kısmı açıyor ardından kalından inceye doğru zımpara ile yüzeyi pürüzsüzleştiriyorum. Takiben yağ taşında istediğim keskinliğe kadar bileme işlemine devam ediyorum ve herhangi bir tırtıklanma ve çapak oluşumuna rastlamıyorum.Çeliğin kesici olabilmesi içersindeki alaşım elementleriylede alakalı bir durum ki her çelikten istenilen verim alınamaz.Makas kullanma sebebim(karbon çeliğidir) ısıl işleminin ve işlenebilirliğinin kolay olması yanı sıra güzel keskinlik vermesidir.Ancak ne yazıkki hangi marka daha iyidir diye bir öneri sunamam, elimdeki makasında hangi markaya ait olduğunu bilmiyorum.Chevrolet kamyonet makaslarının bu konuda iyi olduğunu duymuştum ama elimde bunu kanıtlayacak bilimsel bir veri yok.Üniversitede malzeme bilimi dersinden hatırlıyorum çeliğin içindeki alaşımların %1-2 lik değişimleri bile istenilen performansı çok ama çok etkiliyor.Ekmek olayını ilk defa sizden duyuyorum imkanım olduğunda denemek isterim.@İbrahim YILDIRIM


« Son Düzenleme: 29 Mart 2017, 00:07:19 Gönderen: Berhan PINAROĞLU »
  • Huğlu 104/A 71
  • Armsan Phenoma Carbo 66
  • Masai Mara Camo Evo 71
1994/Bartın

 

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 529
  • Aldigi tesekkür sayisi: 627
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
Ynt: Makas çeliği-2
« Yanıtla #42 : 29 Mart 2017, 09:51:15 »
Berhan kardeşim bilgiler için sağolasın, metaller çok geniş teferruat isteyen konular en ufak bilgi dahi bir iş için daha geniş düşündürüyor yaptığın bıçakta epey uğraş gerektiren işler ,işinde gayet iyisin biz biraz kabataslak uğraşıyoruz.Bir ara şu bıçağı ele alıp uğraşırsam mutlaka konu eşliğinde yazar paylaşırım .
Ayrıca şu somun ekmeği ile bıcak işini mutlaka test et .Bende kulaktan duyma olarak denedim keskinleşmeyen sivas bıçağı vardı , suyunu kim verdi ise çok yumşak metali var.İyelemeyi hangi yöne yaparsam çapaklanma o yöne oluyordu  sağlam kuru bir dala çekince ağzı tuhaf birşey oluyor keskinlik kayboluyordu . Taze somuna soktuk buhar ve sıcaklığın etkisi ile şimdi daha iyi oldu ağzı artık dökülmüyor vakit bulursan denersin



                               
İbrahim Bey dediğiniz olayı anladım. Bu tırtıklı oluşum yada bileme sonrası oluşan çapak dersek daha doğru olur sanırım, aslında bıçağı ne ile bilediğinize bağlı taşlama taşı benzeri bilemelerde içbükey oluşumda eğer bilenen kısmın kalınlığı yeterli değilse bu çapaklanma kaçınılmaz oluyor.Bu yüzden taşlama ile bilemek pek tercihim değil.Birde bıçağın asıl keskinliğini sağlayan aslında bileme geometrisidir.Örnek olarak bir matkabı uygun açıyla bilemezseniz değil metali ahşabı bile delemezsiniz, kulvarlar farklı ama mantık aynı.Bıçağın taşlama açısını oluşturduktan sonra ortalama 1 ila 1.5 mm civarı kesici ağız için pay bırakıp ısıl işlemini yaptıktan sonra ince diş eğe ile kesici kısmı açıyor ardından kalından inceye doğru zımpara ile yüzeyi pürüzsüzleştiriyorum. Takiben yağ taşında istediğim keskinliğe kadar bileme işlemine devam ediyorum ve herhangi bir tırtıklanma ve çapak oluşumuna rastlamıyorum.Çeliğin kesici olabilmesi içersindeki alaşım elementleriylede alakalı bir durum ki her çelikten istenilen verim alınamaz.Makas kullanma sebebim(karbon çeliğidir) ısıl işleminin ve işlenebilirliğinin kolay olması yanı sıra güzel keskinlik vermesidir.Ancak ne yazıkki hangi marka daha iyidir diye bir öneri sunamam, elimdeki makasında hangi markaya ait olduğunu bilmiyorum.Chevrolet kamyonet makaslarının bu konuda iyi olduğunu duymuştum ama elimde bunu kanıtlayacak bilimsel bir veri yok.Üniversitede malzeme bilimi dersinden hatırlıyorum çeliğin içindeki alaşımların %1-2 lik değişimleri bile istenilen performansı çok ama çok etkiliyor.Ekmek olayını ilk defa sizden duyuyorum imkanım olduğunda denemek isterim.@İbrahim YILDIRIM
  • SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"
 
Bu mesaja tesekkür eden üyeler: Berhan PINAROĞLU