Gönderen Konu: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????  (Okunma sayısı 26113 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Abdullah ŞAHİN 07

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 340
  • Thanked: 336 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #25 : 28 Ocak 2016, 22:37:08 »

Ben açıkçası kendinden daha yumuşak demiri kesen bıçak gördüm...

Örnek ;

:) Ama Alman mı Japon Mu bilmem ?

Hayırlı akşamlar....

Taşkın bey doğrudur prensip olarak sert metaller yumuşak metalleri aşındırır linktede gördüğümüz gibi bıçaklar denizli yatağanda, sürmenede yapılıyor. Bende türk demirci ustalarının yaptığı satırların 6 lık 8 lik çubuk inşaat demirlerini kestiğini bizzat gördüm bütün mesele kaliteli çeliğe suyunun uygun şekilde verilmesidir. ( bu satırlar VOLVO kamyonlarının makas yaylarından yapılmaktadır) ama bu tip bıçaklar kalın ağızlı genellikle 5 mm et kalınlığı olan bıçaklardır kemik kesmeye uygundur ama pek çalışmazlar kullanım alanları farklıdır. Çalışan bıçaklar ise et kalınlığı ince ağzı dahada ince olan serik çakısı gibi bıçaklardır çok keskindir domatesi metal para kalınlığında doğrayabilirsiniz kolay kütelmez masata gelir fakat kemik,ağaç vs. kesmeye uygun değildir.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 23:02:52 Gönderen: Abdullah ŞAHİN 07 »
  • Pietro Beretta S 687 SP O/U
  • Benelli Raffaello Special Lusso
Abdullah ŞAHİN
1972  ANTALYA
 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #26 : 28 Ocak 2016, 22:44:25 »


Abdullah Bey verdiğini bilgileri için çok teşekkür ederim. Bende ülkemizin bir çok ilinde çok iyi bıçak ustalarının olduğunu ve ellerindeki malzeme kalitesine göre ve verdikleri emeğin uzunluğuna göre sanırım bıçak kullanım alanına göre yapılabiliyor. Sizin dediğiniz bıçağa örnek olurmu bilmem ama aşağıdaki linkte adam domatesi tereyağ keser gibi kesip pul ediyor :)




Taşkın bey doğrudur prensip olarak sert metaller yumuşak metalleri aşındırır linktede gördüğümüz gibi bıçaklar denizli yatağanda yapılıyor. Bende türk demirci ustalarının yaptığı satırların 6 lık 8 lik çubuk inşaat demirlerini kestiğini bizzat gördüm bütün mesele kaliteli çeliğe suyunun uygun şekilde verilmesidir. ( bu satırlar VOLVO kamyonlarının makas yaylarından yapılmaktadır) ama bu tip bıçaklar kalın ağızlı genellikle 5 mm et kalınlığı olan bıçaklardır kemik kesmeye uygundur ama pek çalışmazlar kullanım alanları farklıdır. Çalışan bıçaklar ise et kalınlığı ince ağzı dahada ince olan serik çakısı gibi bıçaklardır çok keskindir domatesi metal para kalınlığında doğrayabilirsiniz kolay kütelmez masata gelir fakat kemik,ağaç vs. kesmeye uygun değildir.
 
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 
The following users thanked this post: Abdullah ŞAHİN 07

Çevrimdışı Abdullah ŞAHİN 07

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 340
  • Thanked: 336 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #27 : 28 Ocak 2016, 22:50:50 »

Abdullah Bey verdiğini bilgileri için çok teşekkür ederim. Bende ülkemizin bir çok ilinde çok iyi bıçak ustalarının olduğunu ve ellerindeki malzeme kalitesine göre ve verdikleri emeğin uzunluğuna göre sanırım bıçak kullanım alanına göre yapılabiliyor. Sizin dediğiniz bıçağa örnek olurmu bilmem ama aşağıdaki linkte adam domatesi tereyağ keser gibi kesip pul ediyor :)



 

Doğrudur taşkın bey teşekkürler ince ağızlı bıçaklara güzel bir örnek ince ağızlı bıçaklar böyle keser ve çalışır.
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2016, 23:04:46 Gönderen: Abdullah ŞAHİN 07 »
  • Pietro Beretta S 687 SP O/U
  • Benelli Raffaello Special Lusso
Abdullah ŞAHİN
1972  ANTALYA
 

Çevrimdışı Alper ALTUNCUOĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 139
  • Thanked: 71 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #28 : 29 Ocak 2016, 00:07:02 »
 Buda benim alman,25 yıl rahmetli dedemin tüfek vitrininde hiç kullanılmadan yattı.Bu yıl göl çantama koydum,malum göl şartları,nemli çantada üç avda mafettim bıçağı,kıymetini bilemedik :-[
Naif merada asil avcı bıçağı işte ;D







 
The following users thanked this post: Abdullah ŞAHİN 07

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #29 : 29 Ocak 2016, 10:52:45 »


Alper Bey gerçekten de çok kaliteli ve değerli bir bıçakmış. Nasıl kıydınız bu güzele :) 
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 
The following users thanked this post: Alper ALTUNCUOĞLU

Çevrimdışı Alper ALTUNCUOĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 139
  • Thanked: 71 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #30 : 29 Ocak 2016, 12:31:06 »
Pişmanım Taşkın bey :( Ama temizlemeye çalışıcam bugün,bakalım nasıl olcak :D

Çevrimdışı Yaşar KÖKÇEN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 496
  • Thanked: 262 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #31 : 29 Ocak 2016, 23:09:20 »
Yerli ustalarımızda da çok iyi işler çıkaranlar var. http://soyturkdonmez.blogspot.com.tr/
1980-Antalya
 
The following users thanked this post: Abdullah ŞAHİN 07

Çevrimdışı Erkan TEKKAYA

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 37
  • Thanked: 7 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #32 : 29 Ocak 2016, 23:24:16 »
Buda benim alman,25 yıl rahmetli dedemin tüfek vitrininde hiç kullanılmadan yattı.Bu yıl göl çantama koydum,malum göl şartları,nemli çantada üç avda mafettim bıçağı,kıymetini bilemedik :-[
Naif merada asil avcı bıçağı işte ;D











araba pastasıyla silerseniz pas kuf kalmaz denenmştir
1984 ANKARA


 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #33 : 01 Şubat 2016, 08:49:02 »
Yerli ustalarımızda da çok iyi işler çıkaranlar var. http://soyturkdonmez.blogspot.com.tr/

Yaşar Bey, linkini verdiğiniz siteyi inceledim. Gerçekten el emeği göz nuru bu ustanın yaptığı bıçaklar tamamı el yapımı ve bir eşi daha yok bence dediğiniz gibi daha değerli olması lazım....
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimiçi Yağız KAYA

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 118
  • Thanked: 90 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #34 : 06 Şubat 2016, 19:25:21 »
eğer ki kararmasını sıkıntı etmezseniz -benim hoşuma bile gidiyor- karbon çelik bıçaklar hem inanılmaz keskindir hem de çok kolay bilenir.. İsveç'in Mora marka bıçakları 25-50 lira arası bulunabiliyor üstelik..

yerli bir karbon çelik bıçak örneği;



  • stoeger m3000
1979 ANKARA
 

Çevrimdışı Yaşar KÖKÇEN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 496
  • Thanked: 262 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #35 : 07 Şubat 2016, 10:54:02 »
Yaşar Bey, linkini verdiğiniz siteyi inceledim. Gerçekten el emeği göz nuru bu ustanın yaptığı bıçaklar tamamı el yapımı ve bir eşi daha yok bence dediğiniz gibi daha değerli olması lazım....

Maalesef kaliteli iş çıkaran yerli usta sayısı az. Soytürk'ün bıçakları pumayı aratmaz.
1980-Antalya
 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #36 : 11 Şubat 2016, 16:32:56 »

BU aldığım bıçak şuan için çok keskin ancak körleşmeye başladığında iyi bir bıçak ustasına biletmem gerekir diye düşünüyorum. Bilenleriniz var ise kendim sadece basit masat dediğimiz bileme aletleri ile bilemem mi doğru yoksa çarkta bilenmesi mi? Bilgi edinmek adına yardım rica ediyorum....
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Salih KATLANIR

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 87
  • Thanked: 15 times
  • GENÇ AVCI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #37 : 11 Şubat 2016, 16:41:53 »
Taşkın bey ben kendim bilemeye çalıştım iyice bozmuştum ağzını tanıdığım bi kasap arkadaşım 0 num. zımpara taşı ardından masat kullanarak tekrar jilet gibi yaptı.

BU aldığım bıçak şuan için çok keskin ancak körleşmeye başladığında iyi bir bıçak ustasına biletmem gerekir diye düşünüyorum. Bilenleriniz var ise kendim sadece basit masat dediğimiz bileme aletleri ile bilemem mi doğru yoksa çarkta bilenmesi mi? Bilgi edinmek adına yardım rica ediyorum....
 

Çevrimdışı Selim ARSLANOĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 394
  • Thanked: 178 times
  • Ancak durgun su, yıldızları yansıtır.
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #38 : 11 Şubat 2016, 16:42:33 »
gerber firmasının ürettiği bıçaklar nasıldır kalite bakımından
Yürüyen bir aptal, oturan iki akıllıdan daha çok yol alır.

1980-Elazığ
 

Çevrimdışı Yaşar KÖKÇEN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 496
  • Thanked: 262 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #39 : 11 Şubat 2016, 18:24:53 »
gerber firmasının ürettiği bıçaklar nasıldır kalite bakımından

ABD üretimi olanlar kaliteli ama çin tayvan üretimi olanlarda kırılma vb. sorunlar çok.
1980-Antalya
 

Çevrimdışı Yasin TORAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 655
  • Thanked: 577 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #40 : 11 Şubat 2016, 18:34:39 »
Girit taşı alırsanız bicaklari niz jilet gibi olur orjinali kilosu 100 tl den fazla yaglayarak kullanılır
  • Franchi affinity 12 / 66
  • Sarsılmaz super champion 12 / 71
  • Atüs tek kırma 36 / 71
  • Huglu tek kırma (stetienne namlu ) 12 / 71
Antalya- Konyaaltı 1992
 

Çevrimdışı Fatih ÖZCAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 54
  • Thanked: 35 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #41 : 21 Şubat 2016, 23:58:51 »
Bora bıçakları eskiden isim yapmış şimdi ise benim gözümde beş para etmez. Bora'nın atölyesine gidip Lynx 311 modelini geyik boynuzundan yaptırdım. Atölyenin ustabaşısı olan Erdal usta'ya bıçağın sapının solaklara göre yapıldığını bunu değiştirmelerini söyledim. Sağolsun yenisi yapalım ama acele etme dedi ben de tamam acelem yok zaten dedim ve 1 hafta sonra bıçak hazır gel al dediler. Bir de baktım ki bizim bıçağın sapı yine solak olmuş. Erdal usta haklısınız tekrar yapalım dedi ve belki size yalan gelir bu olay 6 defa tekrarlandı. En sonun da bıçağı yere fırlattım ve çıkıp gittim. Bora yerine Mogan bıçak almanızı tavsiye ederim.
  • BROWNING B25 B2G SUPERPOSED
  • BERETTA 486 PARALLELO SXS
Fatih ÖZCAN
BURDUR/1983
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 64 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #42 : 09 Mart 2016, 01:13:34 »
hobi amaçlı bıçak imalatına gönül vermiş biri olarak kendimce bu konuda bir kaç şey yazmak istedim.
öncelikle bıçağın alman, fransız, amerikan vs. yapımı olması hiç bir şeyi değiştirmez. bıçakta önemli iki değişken vardır. bunlar: kullanılan çelik ve doğru ısıl işlemdir(su verme).
şuan için 1 kilo çeliği 5 liraya da bulabilirsiniz, 1000 liraya da. çeliğin barındırdığı elementler, çeliğin yapısı(karbon çeliği, takım çeliği, toz metalurjik çelik, damascus vs.) hem fiyatı hem de son ürün olan bıçağın kalitesini etkiler.
bıçak alırken öncelikle hangi iş için kullanacağınız çok önemlidir. eğer kullanım amacınıza uygun çelikten yapılmış ve amaca uygun ağız açılmış bıçak seçmezseniz, veya elinizdeki bıçağı yanlış işlerde kullanırsanız hüsrana uğrarsınız.
örneğin kamp için kullanacaksanız, odun yontmak, kalın ip kesmek vs. için: takım çeliklerinden yapılma ve ağzı scandi açılmış bıçaklar işinizi daha iyi görecektir.
avda kullanacaksanız ve hem paslanmasın hem de domates kabuğunu rahat soyabilsin derseniz, kaliteli paslanmaz çelikten yapılma tam ağız açılmış veya içbükey açılmış bıçaklar daha uygun olacaktır.
denizde kullanım için düşünüyorsanız ise(dalgıçlık vs.) nikel alaşımı yüksek çelikten yapılma, tuzlu suya mukavemeti yüksek bıçakları tercih edebilirsiniz.
mutfak bıçağı istiyorsanız, bakımını yapabilecekseniz karbon çelikleri hem kolay hem de yüksek keskinlik alır size bunu tavsiye ederim. yok ben bakımla falan uğraşamam derseniz kaliteli bir paslanmaz çelikten yapılma bıçak sizi tatmin edecektir.
kurban kesme için kullanacaksanız yine ilk tercih karbon çelikleri olmalı. ki hayvan yağının doğal pas önleyici olduğunu da düşünürsek kullanımı ve bakımı çok daha kolay olacaktır. ayrıca içbükey ağızla, hayvana kesildiğini hissettirmeden tek hamle de işinizi halledebilirsiniz.
örnekler daha da çoğaltılabilir. tüm bu amaçlar için(dalgıç bıçakları nispeten hariç) toz metalurjik çelikte kullanabilirsiniz. ince karbür yapısıyla hem karbon çeliği gibi çok yüksek keskinliğe ulaşabilirken, aynı zamanda paslanmaz özelliğiyle de normal kullanımlarda bakım istemeyecektir. veya görsel güzelliği yükseltmek isterseniz damascus çelik kullanabilirsiniz. ama paslanmaya karşı dikkat etmeniz koşuluyla. bu iki çelik türünün eksi yönü de yok değildir. maalesef, yapıldıkları bıçağın fiyatını oldukça artırırlar.  :)
bıçak işi de diğer her şey gibi ucuz-pahalı ve kaliteli-kalitesiz olarak kendi içinde sınıflara ayrılır. nasıl ki sıradan fabrika üretimi bir tüfek 350-400 tl bandında satılırken; el emeği verilmiş, olabildiğince kaliteli malzeme kullanılmış özel tüfekler 1 milyon liraya kadar alıcı bulabiliyorsa bıçak için de bu durum aynıdır.
fabrikasyon+ucuz malzeme+vasat işçilik= ucuz ve sıradan bıçak,       el emeği+kaliteli malzeme+ince işçilik= kaliteli ve görece yüksek fiyatlı bıçak.
daha yazılacak çok şey var ama elimden geldiğince özet olarak bir şeyler yazmaya çalıştım. ki yazdıklarım devede bırakın kulağı, kıl bile olamaz.  :)
umarım faydalı olabilmişimdir.


« Son Düzenleme: 09 Mart 2016, 01:16:04 Gönderen: Ahmet ARIKAN »
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 
The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #43 : 09 Mart 2016, 15:57:49 »

Ahmet Bey,

Merhaba yazdığınız şeyler gerçekten de bu işe gönül vermiş bu işi bilen biri olarak çok değerli teşekkür ederim. Bu konuyu açan benim paylaştığım fotolardan bu bıçağa verilen para ile yerli malı bıçak alabilirsiniz ancak kullanım ömrü ve keskinliğini kıyasladığımızda bariç çok fark oluyor ben onu vurgulamak istedim. Sizce 250- 300 tl ye Türkiye' den daha estetik daha sağlam , daha keskin daha uzun ömürlü aynı işleri yapacak bıçak alınaabilir mi?

hobi amaçlı bıçak imalatına gönül vermiş biri olarak kendimce bu konuda bir kaç şey yazmak istedim.
öncelikle bıçağın alman, fransız, amerikan vs. yapımı olması hiç bir şeyi değiştirmez. bıçakta önemli iki değişken vardır. bunlar: kullanılan çelik ve doğru ısıl işlemdir(su verme).
şuan için 1 kilo çeliği 5 liraya da bulabilirsiniz, 1000 liraya da. çeliğin barındırdığı elementler, çeliğin yapısı(karbon çeliği, takım çeliği, toz metalurjik çelik, damascus vs.) hem fiyatı hem de son ürün olan bıçağın kalitesini etkiler.
bıçak alırken öncelikle hangi iş için kullanacağınız çok önemlidir. eğer kullanım amacınıza uygun çelikten yapılmış ve amaca uygun ağız açılmış bıçak seçmezseniz, veya elinizdeki bıçağı yanlış işlerde kullanırsanız hüsrana uğrarsınız.
örneğin kamp için kullanacaksanız, odun yontmak, kalın ip kesmek vs. için: takım çeliklerinden yapılma ve ağzı scandi açılmış bıçaklar işinizi daha iyi görecektir.
avda kullanacaksanız ve hem paslanmasın hem de domates kabuğunu rahat soyabilsin derseniz, kaliteli paslanmaz çelikten yapılma tam ağız açılmış veya içbükey açılmış bıçaklar daha uygun olacaktır.
denizde kullanım için düşünüyorsanız ise(dalgıçlık vs.) nikel alaşımı yüksek çelikten yapılma, tuzlu suya mukavemeti yüksek bıçakları tercih edebilirsiniz.
mutfak bıçağı istiyorsanız, bakımını yapabilecekseniz karbon çelikleri hem kolay hem de yüksek keskinlik alır size bunu tavsiye ederim. yok ben bakımla falan uğraşamam derseniz kaliteli bir paslanmaz çelikten yapılma bıçak sizi tatmin edecektir.
kurban kesme için kullanacaksanız yine ilk tercih karbon çelikleri olmalı. ki hayvan yağının doğal pas önleyici olduğunu da düşünürsek kullanımı ve bakımı çok daha kolay olacaktır. ayrıca içbükey ağızla, hayvana kesildiğini hissettirmeden tek hamle de işinizi halledebilirsiniz.
örnekler daha da çoğaltılabilir. tüm bu amaçlar için(dalgıç bıçakları nispeten hariç) toz metalurjik çelikte kullanabilirsiniz. ince karbür yapısıyla hem karbon çeliği gibi çok yüksek keskinliğe ulaşabilirken, aynı zamanda paslanmaz özelliğiyle de normal kullanımlarda bakım istemeyecektir. veya görsel güzelliği yükseltmek isterseniz damascus çelik kullanabilirsiniz. ama paslanmaya karşı dikkat etmeniz koşuluyla. bu iki çelik türünün eksi yönü de yok değildir. maalesef, yapıldıkları bıçağın fiyatını oldukça artırırlar.  :)
bıçak işi de diğer her şey gibi ucuz-pahalı ve kaliteli-kalitesiz olarak kendi içinde sınıflara ayrılır. nasıl ki sıradan fabrika üretimi bir tüfek 350-400 tl bandında satılırken; el emeği verilmiş, olabildiğince kaliteli malzeme kullanılmış özel tüfekler 1 milyon liraya kadar alıcı bulabiliyorsa bıçak için de bu durum aynıdır.
fabrikasyon+ucuz malzeme+vasat işçilik= ucuz ve sıradan bıçak,       el emeği+kaliteli malzeme+ince işçilik= kaliteli ve görece yüksek fiyatlı bıçak.
daha yazılacak çok şey var ama elimden geldiğince özet olarak bir şeyler yazmaya çalıştım. ki yazdıklarım devede bırakın kulağı, kıl bile olamaz.  :)
umarım faydalı olabilmişimdir.



Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 
The following users thanked this post: Ahmet ARIKAN

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 64 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #44 : 09 Mart 2016, 16:35:43 »
Ahmet Bey,

Merhaba yazdığınız şeyler gerçekten de bu işe gönül vermiş bu işi bilen biri olarak çok değerli teşekkür ederim. Bu konuyu açan benim paylaştığım fotolardan bu bıçağa verilen para ile yerli malı bıçak alabilirsiniz ancak kullanım ömrü ve keskinliğini kıyasladığımızda bariç çok fark oluyor ben onu vurgulamak istedim. Sizce 250- 300 tl ye Türkiye' den daha estetik daha sağlam , daha keskin daha uzun ömürlü aynı işleri yapacak bıçak alınaabilir mi?


Taşkın bey öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
affınıza sığınarak, "bu bıçağa verilen para ile yerli malı bıçak alabilirsiniz ancak kullanım ömrü ve keskinliğini kıyasladığımızda bariz çok fark oluyor ben onu vurgulamak istedim." bu görüşünüze katılmadığımı belirtmek isterim.
emin olun ki aldığınız bıçağın fiyatına hatta daha azına, yerli bir üreticiden çok daha kaliteli bir bıçak sahibi olabilirsiniz.
aslında şu anki yerli bıçak piyasasının, tüketiciyi sizin gibi düşünmeye ittiğine ben de inanıyorum. bu sebeple sizin de haklılığınızı belirtmek isterim. malum piyasada satılan yatağan, bursa, sivas, trabzon vs. gibi zamanla isim yapmış üreticiler bu işi ticari ve genel manada fabrikasyon işçiliğe dayalı gerçekleştirdikleri için, yani önemli olanın "sürekli pazar bulmak, bunun için de fiyatı makul tutmak" prensibiyle yola devam ettikleri için kullanıcıya ulaşan ürünler kullanıcıları pek fazla memnun etmemekte. şunu açık yüreklilikle söylemek isterim ki, bu şehirlerde üretim yapan hemen hemen tüm üreticiler aynı çelikleri kullanır(istisnalar hariç). bu çelik türleri t5 ve t7 olarak nitelendirilen, takribi olarak 440a ve 440b çelik standartına yakın çeliklerdir. peki bu çelikler kötü müdür? hayır değildir. iyi bir ısıl işlem süreciyle kullanıcıyı memnun edecek bıçaklar üretilebilir, fakat bahsettiğiniz 250-300 tl tabanında bir bıçak alınacaksa veya satılacaksa bu çeliklerin tercih edilmemesi gerektiğini düşünüyorum, çünkü kullanıcının verdiği parayla orantılı beklentisini karşılayamayacağını düşünüyorum. bu benim kişisel görüşümdür. bu ve bunun ayarında çeliklerden bıçak üretilip o fiyatlara satılabilir veya kullanıcı memnun olabilir. bu tamamen kullanıcının aldığı bıçaktan ne beklediğine bağlıdır. ki maalesef ülkemizde bıçağın ve çeliğin kalitesi sadece paslanıp paslanmamasıyla mukayese edilmekte. paslanmayan çelik iyidir görüşü süregelmektedir. bu tamamen yanlış bir düşüncedir. önemli olan çeliğin paslanıp paslanmaması değil, çelikte kullanılan alaşımların ne olup olmadığı ve kullanılan çeliğin amaca hizmet edip edemeyeceğidir. bakın marka ismi vermeden bir örnek vermek istiyorum. av camiası olarak genel manada tanınan ve bıçaklarını hatırısayılır ücretlere satan bir firma bıçaklarına ömür boyu garanti veriyor. kullanıcıya çok cazip geliyor değil mi? sonra bu garanti kapsamını okuyorsunuz, o çıkıyor bu çıkıyor, geriye sadece paslanmaya karşı ömür boyu garanti ibaresi kalıyor. peki ben de buradan şunu söylüyorum. %17-18 civarı krom içeriğine dayanarak bu tarz bir granti verilmiş. evet normal kullanım için bu denli bir krom oranı ömür boyu paslanmazlık garantisi sağlayabilir. peki ben bu bıçağı alsam ve denizde dalgıç bıçağı olarak kullansam ve eve gelince tatlı suyla temizlemeyi unutsam sizce ne olur? 1 hafta sonra bakarım ki benim yüzde yüz paslanmaz olarak satılan bıçak pas yumağına dönmüş. korozyondan tanınamaz hale gelmiş. :)
ayrıca 440c çelikten bıçak yapıyoruz deyip çeliğin ününden faydalandıktan sonra 420 hc çelikte kullanılabilir. bu fabrikanın hakkıdır demek(iki çelik arasında bariz fark vardır) veya doğa kamp bıçağı yapıp ağzını içbükey açmak, bu sebeple satılan çoğu bıçağın ağzının çıtır çıtır kırılmasını izlemek. vs...
işte tüm bu sebeplerden dolayı tüketicimizin yerli üretime karşı ön yargıları bulunmakta. dediğim gibi bu ön yargıları taşımakta da haklısınız. çünkü örneğin: alman, bıçağın üzerine şu çelikten ve şu sertlikte yazar, analize gönderirsiniz ve hakikaten o çelikten ve o sertlikte çıkar. yerli de sürprizlerle karşılaşmanız olasıdır. fakat tüm yerli üreticiler mi böyledir elbette hayır! işini çok düzgün yapan, her yaptığı bıçağa hatrısayılır el emeği veren, bıçağın her evresine terini akıtan yaptığı işi hakkıyla yapan da bir çok usta bulunmakta. eğer niyetiniz üst seviye bir bıçak edinmekse ve maddiyat çok önemli değilse, tavsiyem fabrikalaşmış markalar yerine butik üretim yapan yani custom çalışan ustalardan bıçak temin etmeniz. ki sizi temin ederim ki belirttiğiniz fiyatlara veya biraz daha fazlasına çok güzel bıçaklar edinebilirsiniz.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 
The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 64 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #45 : 09 Mart 2016, 18:36:07 »
Buda benim alman,25 yıl rahmetli dedemin tüfek vitrininde hiç kullanılmadan yattı.Bu yıl göl çantama koydum,malum göl şartları,nemli çantada üç avda mafettim bıçağı,kıymetini bilemedik :-[
Naif merada asil avcı bıçağı işte ;D









Alper bey bıçağınız için hiç bir şey geç değil. can çekişiyormuş gibi gözükse de tekrara hayata döndürülebilir :)
resimlerden tam olarak anlaşılmıyor ama tahmin ediyorum ki pas sadece yüzeysel. bu sebeple wd-40 türü bir yağla bıçağın pasını sökmeyi deneyin, eğer pas inatçıysa bulaşık süngerinin yeşil sert kısmıyla ovalayın. bunlar işe yaramazsa pas derine işlemiş olabilir. o zaman da 1000 kum ve üzeri ardışık numaralı zımpara edinin, örneğin: 1000,1200,1500,2000 gibi bu zımparaları özellikle oto boya kaporta malzemeleri satan hırdavatçılardan temin edebilirsiniz.  bıçağın üzerine wd-40 veya tüfek için kullandığınız herhangi bir yağı az miktar sıkıp sırasıyla 1000 kumdan başlayarak her zaman bir tık kalın zımparanın izleri kaybolacak şekilde dikkatlice zımparalayın. zımpara işi bittiğinde pastan eser kalmayacaktır. 2000 kum zımpara bıçağı belli parlaklığa da getirecektir. ama siz ayna gibi parlayan bıçak istiyorsanız, oto pasta cilası kullanarak pamuklu bir bezle bıçağa uygulayabilirsiniz. 5-6 kat uyguladığınızda istediğiniz parlaklığa ulaşırsınız diye düşünüyorum. beğenmezseniz, gözünüze hoş gelinceye kadar kat sayısını artırabilirsiniz. işlemleri dikkatli ve acele etmeden uygularsanız bıçağınız eskisinden de yeni olacaktır. kolay gelsin :)
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #46 : 10 Mart 2016, 18:26:58 »

Ahmet Arıkan Bey,

Tekrar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Aşağıda benim aldığım el yapımı PUMA bıçağın teknik değerleri yazıyor. Sizim belirttiğiniz çelik isimleri ve sertlik derecelerinden farklı şeyler bunlar. Ayrıca sap kısmı internette bile bulamadığım bir tanımlı '' KATEX'' diye fibere benzer bir malzemedir. Bu özelliklerde bu çelik ve sertlik değeri ile ben avda bu bıçağı tavşan ve keklik kesmek sonrasında da avda yemek yaparken kullanmak amaçlı aldım amacına uygun olacağını düşünüyorum. Ancak size sormak ve itiraf etmek istediğim bir şey var şuan aldığım gibi evde dururyor ve ucu istediğim keskinlikte değil ağzını açtırmak dediğimiz terimle bunu biletmelimiyim sizce yada ben kendim mi bilemeliyim ...? 

   
PUMA IP lobezno, katex
Item Number: 849111

Blade length: 83 mm
Blade thickness: 2,5 mm
Steel / hardness: AN. 58 / 58-59 HRC
Length closed: 108 mm
Knife weight: 108 g
Scales: katex

Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 64 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #47 : 10 Mart 2016, 21:47:36 »
Taşkın bey siz de kabul edersiniz ki binlerce farklı çelik türü bulunmakta. ben sadece ülkemizde bulunabilirliği ve talep edilirliği yüksek olan çeliklerden bahsettim. alanım metalurji mühendisliği değil, bu sebeple her çelik türüne hakim değilim ama bu konuya olan ilgimden dolayı çelik içeriğine bakarak çelik hakkında belli bir bilgi edinebilirim. sertlik konusu ise standarttır. genel olarak bıçakların sertlikleri rockwell cinsinden hrc olarak nitelendirilir.
gelelim sizin bıçağınızda kullanılan malzemelere.
öncelikle kullanılan çeliğin ortalama bir çelik olduğunu belirtmek isterim. kabzada kullanılan malzeme hakkında ise herhangi bir fikrim yok ama görüldüğü kadarıyla sentetik bir malzeme. şimdi ben size şöyle bir şey diyeyim. puma markası bıçak sektöründe güvenilir bir markadır. aldığınız çakının fiyatı bence özellikle yurtdışı piyasası için gayet iyi. ama benim bahsettiğim durum ise yerli bir üretimde de daha üstü bir çelik kullanarak aynı paralara mal edebileceğinizdir. size kısaca bir örnek vereyim. örneği ise sizin bıçağınız üzerinden değil de yine puma markasından ve kullandıkları çeliğin yerli piyasada da tercih edilmesinden dolayı net karşılaştırma yapabilmek açısından başka bir bıçak üzerinden vereyim.
http://www.pumaknives.de/dispitem_122.php?item_no=113598
linkini verdiğim bıçak 440a çelikten yapılma, kabzada geyik boynuzu kullanılmış.fiyatı 399 euro.
440a denilen çelik takriben t7 çeliğe denk gelir, bu çelikten yapılma bir bıçak ülkemizde 30-50 lira bandında satılmaktadır. kabzada geyik boynuzu kullanılması vs tabi ki fiyatı artıracaktır. son fiyat buna paralel olarak artabilir ama 399 euro gibi afaki boyuta asla çıkmaz, hatta bu fiyatın çeyreğine bile çıkamaz.
eğer ben bu işi ticari olarak yapsaydım, size bu bıçağın aynısını, yine geyik boynuzu kullanarak ve 5 gömlek daha üst seviye bir çelik kullanarak, örneğin n690 çelikten aynı bıçağı, bırakın euroyu falan 399 liraya yapabilirdim. hem ağız dayanımı, hem de keskinlik yönünden çok daha üst seviye bir bıçağa sahip olurdunuz.
he şu olurdu, bıçağın üzerinde Puma yazmazdı da Arıkan yazardı. değişen tek şey bu olurdu. bıçak imalatı çok az değişken içerdiği için üzerinde ne yazdığının veya bıçağı kimin yaptığının pek bir önemi yok. en azından av-doğa ve normal kullanım bıçakları açısından ve işçilik faktörünü birbirine yakın saydığımız müddetçe.  önemli olan daha önce de söylediğim gibi kullanılan malzemenin kalitesi ve ısıl işlemin doğru uygulanması. bu iki şart yerine geldikten sonra adı Puma veya Arıkan olmuş hiç bir şeyi değiştirmez. 

ikinci konuya gelirsek:
bence de aldığınız çakı sizin işinizi gayet rahat görecektir. güle güle kullanmanızı dilerim.
bileme konusunda ise eğer bu konuda tecrübeniz yoksa işi bilen birine bileyletmenizi tavsiye ederim. işi bilen kısmının özellikle altını çizmek istiyorum çünkü çark taşı vb. aletler kullanarak kontrolsüz biçimde bıçak bileyen veya bilediğini zanneden kişiler var. bu kişilere yaklaşmamanızı tavsiye ederim. bıçağı bileyeceğim derken bıçağınızı yakabilirler, suyunu kaçırabilirler veya orasını burasını çizip ucube haline getirebilirler.
öncelikle sizin bıçağınızın ağzı zaten açıktır diye düşünüyorum. sizin yapacağınız iş bileyleme işi ve az biraz tecrübeniz varsa kendiniz yapabilirsiniz. bunun için gereken malzemeler: yağ veya su taşı, tercihe göre ince kum zımpara ve deri masat sizin için yeterli olacaktır. eğer daha da basitleştir derseniz, sadece ince kum zımpara ve deriden mamül bel kemeri kullanarak da bu işi yapabilirsiniz. (bel kemerini sert bir zemine sabitlemenizi tavsiye ederim, yoksa bıçağın ağzında dışbükeylik yapabilir.) eğer kendiniz bileyecekseniz, bu çakıyı bilemeden önce evde gözden çıkartabileceğiniz bir iki bıçakta deneme yapıp, sonuç alıp alamadığınızı gözlemlemenizi tavsiye ederim. çakıyı riske atmamak için bu yolu deneyebilirsiniz.
veya linkini verdiğim aparatı alarak kontrollü bileme yapabilirsiniz. ben hiç kullanmadım ama kullanan arkadaşlarım var ve memnun olduklarını söylüyorlar. işe yarar yaramaz net bir şey söyleyemem ama kontrollü çalıştıktan sonra işe yarayacağını düşünüyorum.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-New-Kitchen-Professional-Fix-angle-Sharpening-Cutlery-Knife-Sharpener-Syste-A-V9/32537173871.html?spm=2114.01010208.3.57.T9FuEV&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_4_505_506_503_504_10020_502_10001_10002_10017_10005_10006_10021_10003_10004_10022_10018_10019,searchweb201603_8&btsid=782eb653-0e96-42ad-8920-87923d6824a5
gerek bu aparatla gerekse taşla veya zımparayla bıçağın nasıl bilendiğine dair videoları youtube'dan izleyebilirsiniz.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 
The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4365
  • Thanked: 3476 times
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #48 : 11 Mart 2016, 10:44:44 »
Taşkın bey siz de kabul edersiniz ki binlerce farklı çelik türü bulunmakta. ben sadece ülkemizde bulunabilirliği ve talep edilirliği yüksek olan çeliklerden bahsettim. alanım metalurji mühendisliği değil, bu sebeple her çelik türüne hakim değilim ama bu konuya olan ilgimden dolayı çelik içeriğine bakarak çelik hakkında belli bir bilgi edinebilirim. sertlik konusu ise standarttır. genel olarak bıçakların sertlikleri rockwell cinsinden hrc olarak nitelendirilir.
gelelim sizin bıçağınızda kullanılan malzemelere.
öncelikle kullanılan çeliğin ortalama bir çelik olduğunu belirtmek isterim. kabzada kullanılan malzeme hakkında ise herhangi bir fikrim yok ama görüldüğü kadarıyla sentetik bir malzeme. şimdi ben size şöyle bir şey diyeyim. puma markası bıçak sektöründe güvenilir bir markadır. aldığınız çakının fiyatı bence özellikle yurtdışı piyasası için gayet iyi. ama benim bahsettiğim durum ise yerli bir üretimde de daha üstü bir çelik kullanarak aynı paralara mal edebileceğinizdir. size kısaca bir örnek vereyim. örneği ise sizin bıçağınız üzerinden değil de yine puma markasından ve kullandıkları çeliğin yerli piyasada da tercih edilmesinden dolayı net karşılaştırma yapabilmek açısından başka bir bıçak üzerinden vereyim.
http://www.pumaknives.de/dispitem_122.php?item_no=113598
linkini verdiğim bıçak 440a çelikten yapılma, kabzada geyik boynuzu kullanılmış.fiyatı 399 euro.
440a denilen çelik takriben t7 çeliğe denk gelir, bu çelikten yapılma bir bıçak ülkemizde 30-50 lira bandında satılmaktadır. kabzada geyik boynuzu kullanılması vs tabi ki fiyatı artıracaktır. son fiyat buna paralel olarak artabilir ama 399 euro gibi afaki boyuta asla çıkmaz, hatta bu fiyatın çeyreğine bile çıkamaz.
eğer ben bu işi ticari olarak yapsaydım, size bu bıçağın aynısını, yine geyik boynuzu kullanarak ve 5 gömlek daha üst seviye bir çelik kullanarak, örneğin n690 çelikten aynı bıçağı, bırakın euroyu falan 399 liraya yapabilirdim. hem ağız dayanımı, hem de keskinlik yönünden çok daha üst seviye bir bıçağa sahip olurdunuz.
he şu olurdu, bıçağın üzerinde Puma yazmazdı da Arıkan yazardı. değişen tek şey bu olurdu. bıçak imalatı çok az değişken içerdiği için üzerinde ne yazdığının veya bıçağı kimin yaptığının pek bir önemi yok. en azından av-doğa ve normal kullanım bıçakları açısından ve işçilik faktörünü birbirine yakın saydığımız müddetçe.  önemli olan daha önce de söylediğim gibi kullanılan malzemenin kalitesi ve ısıl işlemin doğru uygulanması. bu iki şart yerine geldikten sonra adı Puma veya Arıkan olmuş hiç bir şeyi değiştirmez. 

ikinci konuya gelirsek:
bence de aldığınız çakı sizin işinizi gayet rahat görecektir. güle güle kullanmanızı dilerim.
bileme konusunda ise eğer bu konuda tecrübeniz yoksa işi bilen birine bileyletmenizi tavsiye ederim. işi bilen kısmının özellikle altını çizmek istiyorum çünkü çark taşı vb. aletler kullanarak kontrolsüz biçimde bıçak bileyen veya bilediğini zanneden kişiler var. bu kişilere yaklaşmamanızı tavsiye ederim. bıçağı bileyeceğim derken bıçağınızı yakabilirler, suyunu kaçırabilirler veya orasını burasını çizip ucube haline getirebilirler.
öncelikle sizin bıçağınızın ağzı zaten açıktır diye düşünüyorum. sizin yapacağınız iş bileyleme işi ve az biraz tecrübeniz varsa kendiniz yapabilirsiniz. bunun için gereken malzemeler: yağ veya su taşı, tercihe göre ince kum zımpara ve deri masat sizin için yeterli olacaktır. eğer daha da basitleştir derseniz, sadece ince kum zımpara ve deriden mamül bel kemeri kullanarak da bu işi yapabilirsiniz. (bel kemerini sert bir zemine sabitlemenizi tavsiye ederim, yoksa bıçağın ağzında dışbükeylik yapabilir.) eğer kendiniz bileyecekseniz, bu çakıyı bilemeden önce evde gözden çıkartabileceğiniz bir iki bıçakta deneme yapıp, sonuç alıp alamadığınızı gözlemlemenizi tavsiye ederim. çakıyı riske atmamak için bu yolu deneyebilirsiniz.
veya linkini verdiğim aparatı alarak kontrollü bileme yapabilirsiniz. ben hiç kullanmadım ama kullanan arkadaşlarım var ve memnun olduklarını söylüyorlar. işe yarar yaramaz net bir şey söyleyemem ama kontrollü çalıştıktan sonra işe yarayacağını düşünüyorum.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-New-Kitchen-Professional-Fix-angle-Sharpening-Cutlery-Knife-Sharpener-Syste-A-V9/32537173871.html?spm=2114.01010208.3.57.T9FuEV&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201602_4_505_506_503_504_10020_502_10001_10002_10017_10005_10006_10021_10003_10004_10022_10018_10019,searchweb201603_8&btsid=782eb653-0e96-42ad-8920-87923d6824a5
gerek bu aparatla gerekse taşla veya zımparayla bıçağın nasıl bilendiğine dair videoları youtube'dan izleyebilirsiniz.
Ahmet bey bilgi paylaşımınız için kendi adıma çok teşekkür ederim,zira bu konu benim çok meraklı olduğum fakat hakkında hiçbir bilgimin olmadığı bir konu.Facebbok`ta ''bıçak ustaları'' gibi gruplardan takip ederek birşeyler öğrenmeye çalışıyorum,bu paylaşımlarınızın devamını dilerim,ilgiyle takip edeceğim.Selamlar.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 
The following users thanked this post: Ahmet ARIKAN

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 675
  • Thanked: 64 times
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
Ynt: Av Bıçağında da mı ALMAN MALI 1 Numara :) ????
« Yanıtla #49 : 11 Mart 2016, 11:00:57 »
Ahmet bey bilgi paylaşımınız için kendi adıma çok teşekkür ederim,zira bu konu benim çok meraklı olduğum fakat hakkında hiçbir bilgimin olmadığı bir konu.Facebbok`ta ''bıçak ustaları'' gibi gruplardan takip ederek birşeyler öğrenmeye çalışıyorum,bu paylaşımlarınızın devamını dilerim,ilgiyle takip edeceğim.Selamlar.
Erol bey güzel yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. elimden geldiğince bilgi paylaşımı yapmaya çalışıyorum fakat ben de bu konuda amatör sayılırım. yanlış bilgi vermemek için azami dikkat gösteriyorum.
başka site ismi vermek uygun mu bilmiyorum ama siz ve sizin gibi bıçak işine meraklı değerli dostları bicaksanati.com forum sitesine yönlendirmek isterim. bu işe yıllardır gönül vermiş, çok değerli ustaların olduğu bir paylaşım platformudur. bıçak konusunda çok değerli bilgiler paylaşılmakta. faydalanmanızı tavsiye ederim.
not: site ismi vermek yasaksa, mesajımı çekinmeden editleyebilirsiniz. teşekkür ederim.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

 
The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK